Populația tot mai îmbătrânită a țării riscă să pună în pericol poziția acesteia de cea mai puternică economie a Europei, arată o analiză extinsă a Financial Times. 

Când în liniștitul oraș Ottenstein, din nordul Germaniei, s-a ridicat problema închiderii școlii, din lipsă de elevi, primarul Manfred Weiner s-a gândit la o modalitate inovativă de a atrage tinerele familii: atribuirea pe gratis a unui teren celor care doresc să se mute în localitate.

Candidații care sunt acceptați vor primi un teren pentru construcție cu o sigură condiție: să aibă un copil și, de preferat, să intenționeze să mai aibă și alții.

Circa 30 de cupluri au reacționat pozitiv. Nou-veniții însă nu vor rejuvena pe cont propriu populația de 900 de locuitori, îmbătrânită, a orașului Ottensein. Dar ar putea fi suficient pentru a salva școala, pe care autoritățile au decis sp o țină deschisă atâta timp cât numărul elevilor nu scade sub 50, cât este azi. „Trebuie să ținem școala deschisă”, afirmăprimarul Weiner, în vârstă de 71 de ani.

În Germania, alți primari își pun aceleași întrebări. În ciuda ritmului sosirii imigranților (circa 800.000 de solicitanți de azil, pe an - această cifră fiind însă valabilă înainte de afluxul puternic din ultimele zile - n.r.) populația este de așteptat să scadă la 74,5 milioane până în 2050, potrivit Națiunilor Unite. 


Procentajul tinerilor cu vârsta sub 15 ani este de așteptat să scadă la sub 13%, între cele mia scăzute din lume. Populația de peste 60 de ani este de așteptat să crească de la 27% la 39%.

Imigrația ar putea schimba mixul etniilor, însă migranții care se stabilesc în Germania cel mai probabil vor urma șablonul nativilor, acela de a crește puțini copii. „Schimbarea demografică este una dintre cele mai mari provocări ale Germaniei”, a spus ministrul de finanțe Wolfgang Schäuble în acest an.

Potrivit analizei Financial Times, imigrația, la un ritm de 200.000 de persoane care intră în țară pe an, nu ar fi suficientă pentru a compensa declinul populației germane.

Acest lucru va avea efecte importante în primul rând pe piața muncii. Rata șomajului este în prezent de numai 6% iar piața are puține resurse. 

Un institut de cercetare, Prognos, arată că mediul privat va avea o lipsă de 1,8 milioane de lucrători calificați până în 2020 și 3,9 milioane până în 2040. 


Citește articolul integral pe Financial Times