Filiala românească a gigantului petrolier Lukoil, acționarul majoritar al acesteia, Lukoil Olanda, și alte șase persoane din conducerea companiei românești au fost trimiși în judecată de procurorii Curții de Apel Ploiești.

Petrotel Lukoil SA Ploiești este acuzată de spălare de bani, iar Lukoil Europe Holdings Olanda este acuzată de folosirea cu rea credință a creditului societății și complicitate la spălare de bani. Cei șase directori trimiși în judecată în acest dosar vor răspunde și ei acelorași acuzații.

Cei șase reprezentanți ai conducerii Petrotel Lukoil Ploiești sunt Bogdanov Andrey Iurevici, cetățean rus, director general și membru în Consiliul de Administrație al companiei, Andrei Rață, cetățean moldovean, și el membru în Consiliul de Administrație, Dan Dănulescu, director general adjunct, Duțu Dorel, contabil-șef, Voynstev Aleksey și Olga Kuzina, cetățeni ruși, ambii cu funcția de director general adjunct. Procurorii susțin, în actul de acuzare dat publicit că firma Lukoil din România a fost devalizată în favoarea unei alte firme din Olanda (Lukoil Europe Holdings BV).

Procurorii susțin, în actul de acuzare dat publicității luni, că firma Lukoil din România a fost devalizată în favoarea firmei-mamă din Olanda (Lukoil Europe Holdings BV).

Cei șase sunt acuzați că au încheiat contracte de achiziție de materie primă (țiței) și de livrare de produse finite în condiții de preț dezavantajoase societății comerciale.

În plus, cei șase ”au dispus, autorizat, încuviințat efectuarea de plăți cu titlu de restituire de împrumut în virtutea contractelor de creditare în cadrul cărora SC Petrotel Lukoil SA Ploiești avea calitatea de împrumutat-debitor, sume achitate pentru stingerea unui debit fictiv, sume împrumutate cărora, cu știință și în detrimentul societății le-au schimbat destinația prin stingerea unui împrumut în curs, favorabil ca și condiții de creditare cu un împrumut defavorabil ca și condiții de creditare destinat investițiilor și care nu s-au regăsit în investițiile societății precum și sume restituite cu titlu de rambursare împrumut și provenite dintr-un aport de capital simulat", explică magistrații prahoveni.

Procurorii mai spun și că cei din conducerea Lukoil SA Ploiești au făcut transferuri de sume de bani cunoscând că acestea provin din săvârșirea infracțiunii de utilizare cu rea credință a creditului societății, faptă încadrată de procurori la spălare de bani.

Prejudiciul total stabilit de procurori este de 7.597.094.338,10 lei, echivalent a 1.766.766.125,10 EUR. Procurorii au pus sechestru pe acțiuni ale Lukoil, pe primele de emisiune deținute de Lukoil Europe Holdings din Olanda și pe conturile Lukoil din România până la concurența sumei 2.007.103.675,74 euro.

Rafinăria Lukoil Ploiești s-a aflat anul trecut în centrul unui imens scandal cu conotații politice, după ce Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești a decis, punerea sub sechestru asigurător a produselor aflate în depozitele și conductele Oil Terminal. Prejudiciul estimat era la acel moment de 1,039 de miliarde lei. În această dispută a intervenit atunci premierul Victor Ponta, care s-a declarat nemulțumit de sechestrul impus de procurori și a afirmat că acolo sunt 3.500 de angajați ”care trebuie să își primească salariile” și că acționarii ”nu fugeau cu conductele în Rusia". 

În urma declarațiilor lui Ponta, sechestrul asupra bunurilor Petrotel a fost ridicat parțial.

Cu toate acestea, Lukoil a amenințat cu închiderea rafinăriei.

Lukoil România deține o cotă de aproximativ 20 la sută din piața totală de produse petroliere la nivel național. În prezent, compania deține rafinăria Petrotel și comercializează carburanți printr-o rețea de 300 de stații de distribuție.