Mihai Fifor a fost ales, duminică, lider al grupului senatorilor PSD, după retragerea lui Ilie Sârbu, care a anunțat că se retrage din politică, urmând să demisioneze din PSD și din Senat. Sârbu vizează un post de vicepreședinte la Curtea de Conturi.

Fifor a obținut 42 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Șerban Nicolae, a primit doar 12, relatează Mediafax.

Senator de Dolj, Mihai Fifor este președinte al Comisiei pentru transporturi din Senat.

El a fost propus în această vară pentru postul de ministru al Transporturilor, în locul lui Ioan Rus, însă nominalizarea sa a fost respinsă de președintele Klaus Iohannis, în iulie.

La ședința senatorilor PSD au participat și președintele interimar al PSD Liviu Dragnea, precum și premierul Victor Ponta.

Premierul a plecat de la reuniune înainte să fie dat votul pentru noul lider de grup.

Președintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, l-a felicitat pe Mihai Fifor pentru câștigarea funcției de lider al grupului senatorial al social-democraților, spunând că are încredere în el pentru a gestiona această poziție și pentru a "menține unit" acest grup.

"Eu sunt bucuros că lider de grup este acum Mihai Fifor. Este un om pe care îl cunosc de foarte mult timp, în care am încredere, care chiar dacă este mai tânăr a dovedit că poate să gestioneze o astfel de funcție", a spus Dragnea, care a adăugat că acum Fifor are misiunea de găsi "înțelepciunea pentru a menține acest grup unit".

Ilie Sârbu, vicepreședinte la Curtea de Conturi

Senatorul PSD Ilie Sârbu a declarat că se retrage complet din politică și va demisiona atât din PSD, cât și din Senat, în pregătirea votului din Parlament prin care ar urma să preia o funcție de vicepreședinte al Curții de Conturi, care va avea loc peste două săptămâni.

"La un moment dat, toți trebuie să ne retragem, știți cum e viața. (...) Întotdeauna în politică se succed generațiile și am apreciat că este un moment în care pot să fac mai mult în altă parte", a spus Sârbu, după ședința grupului PSD din Senat.

El a precizat că votul pentru numirea sa la Curtea de Conturi va avea loc peste două săptămâni și între timp va demisiona din Senat și din PSD.

Ulterior, Ilie Sârbu a declarat că a amânat acest moment deoarece Victor Ponta avea nevoie de ajutorul său în Senat, însă acum lucrurile sunt pe "făgașul normal", iar Mihai Fifor va putea să-i preia atribuțiile.

Acesta a precizat că motivele plecării sale nu sunt legate de vreo supărare sau vreo neînțelegere cu Liviu Dragnea, așa cum s-a speculat în presă.

"M-am gândit la acest domeniu nu de acum, din februarie se discută, dar tot am rămas, având Victor (Ponta - n.r) nevoie, am reușit să țin grupul compact. (...) Acum lucrurile sunt pe făgașul lor normal, la Senat nu cred că se poate întâmpla nimic, grupul e clădit foarte bine și stabil. Altfel nu plecam", a adăugat Sârbu.