Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, consideră că escaladarea conflictului din Transnistria este puțin posibilă datorită faptului că regiunea nu are hotar comun cu Federația Rusă.

”Nu consider posibilă o escaladare a situației din Transnistria. De ce sunt sigur de asta? Datorită lipsei unui hotar comun cu Rusia”, a declarat Petro Poroșenko, relatează jurnal.md, citând agenția Interfax.

Liderul de la Kiev a punctat faptul că în regiune sunt dislocate forțe armate suficiente pentru a face față situației.

”Din păcate nu pot să fiu sigur de același lucru în ceea ce privește regiunile aflate sub ocupație Donețk și Lugansk”, a spus președintele Ucrainei. 

Rusia a amenințat deschis cu războiul Republica Moldova și Ucraina după ce Rada Supremă de la Kiev a denunțat Acordul încheiat cu Moscova în 1995 privind tranzitarea teritoriului ucrainean de către militarii ruși din forțele de menținere a păcii din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.

”Transnistria este acum o cetate ocupată, iar în estul Moldovei ar putea reizbucni un război”, a declarat deputatul Dumei de Stat Leonid Kalașnikov.

La rândul său, șeful Comitetului pentru apărare din Duma de Stat a Rusiei, Vladimir Kamoedov, a declarat că Rusia nu va renunța în niciun caz nici la Transnistria, nici la Republica Moldova, dar a precizat că deocamdată nu știe cum își va întreține în continuare militarii în regiunea transnistreană. 

Grupul operativ de trupe rusești din Transnistria, format din aproximativ 1.400 de militari, a fost constituit în urmă cu 20 de ani prin reorganizarea fostei Armate a 14-a a URSS. Staționarea militarilor ruși în regiunea transnistreană contravine Constituției Republicii Moldova și angajamentelor internaționale asumate de Rusia, precizează jurnal.md. Din acest motiv, Chișinăul, OSCE, UE și SUA au cerut în repetate rânduri retragerea lor. Pe lângă cei 1.400 de militari, mai sunt dislocați 400 de militari ruși în cadrul trupelor de menținere a păcii.