Premierul Victor Ponta a anunțat marți că Ministerul Justiției va iniția un proiect de lege prin care atențiile primite de medici de la pacienți să devină legale.

Banii primiți de medici după terminarea actului medical, fără a exista o condiționare anterioară din partea medicului, vor fi declarați și impozitați.

”Medicii nu mai sunt funcționari publici prin decizia adoptată anul trecut, Ordonanța 2 din 2014, care i-a scos pe medici din sistemul funcționarilor publici. Ea a fost de altfel aprobată de Parlament. Ministrul Justiției, împreună cu reprezentanți din sistemul medical, va veni cu un proiect de lege, și nu cu o ordonanța de urgență. Legea să prevadă, pe înțelesul tuturor, faptul că acele contribuții suplimentare pe care pacienții vor să le aducă pentru medic, pentru asistent, să fie cu definirea cumulativa a trei condiții: să nu fie condiționată de medic, să fie după încheierea actului medical și să fie declarate, așa încât să fie și fiscalizate”, a spus Ponta, marți, la Guvern, după o discuție cu reprezentanții sindicatelor din Sănătate.

Ponta a mai spus ca proiectul de lege va fi trimis miercurea viitoare în Parlament.

”Sunt convins că în comisiile juridice se va îndrepta", a declarat premierul Victor Ponta, citat de hotnews.ro.

Discuțiile de marți au loc după ce, în ultimele zile, aproape 26.000 de medici au aderat la un grup de inițiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situației salariilor mici din sistemul sanitar, dar și despre o posibilă grevă generală.

Grupul ‎"Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!" solicită salarii decente pentru medici si renunțarea la practica ”plicului”.

Membrii săi discută despre situația din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura învechită, lipsa medicamentelor și materialelor sanitare, precum și folosele materiale primite de la pacienți, declarate recent ilegale.

În replică la solicitările primite, Ponta a anunțat, tot marți, că Guvernul a decis că săptămâna viitoare, prin ordonanță de urgență, salariile pentru tot personalul sanitar vor fi majorate cu 25 la sută de la 1 octombrie. Impactul bugetar anual este de 1,7 miliarde de lei.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienți, fiind asimilați funcționarilor publici.

 

"Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenție, de un cadou, de o donație pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situație frustrantă pentru toți medicii care lucrează în România. Toți medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanțare", a spus președintele CMR, Gheorghe Borcean.

El a atras atenția că medicii sunt primii care nu mai doresc menținerea acestui sistem - "dependența de o situație neconformă care oricând poate fi considerată penală".Președintele CMR mai spune că organizația a făcut numeroase demersuri către toți miniștrii Sănătății pentru creșterea veniturilor medicilor și toți miniștrii au promis acest lucru.

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăți suplimentare sau donații de la pacienții lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial al României.Victor Ponta a precizat că, pentru ședința de Guvern din 26 august, se va pregăti atât OUG privind majorarea salariilor angajaților din sistemul sanitar, cât și un proiect de lege privind responsabilitatea medicilor.