Ministrul Apărării, Mircea Dușa, a anunțat, joi, după întâlnirea cu omologul său moldovean, Anatolie Șalaru, că România și Republica Moldova vor înființa un batalion mixt de menținere a păcii.

Aflat în prima vizită la București, Șalaru a precizat că țara sa are doi parteneri strategici importanți: România și SUA.
De asemenea, cei doi miniștri au decis reactivarea comisiei mixte de apărare.

„Am convenit astăzi să reactivăm comisiile mixte ale celor două ministere, care să se întâlnească semestrial, o dată în Moldova, o dată în România. Cooperarea bilaterală dintre cele două ministere trebuie să fie una foarte bună pentru a realiza acest deziderat al sprijinirii drumului euro-atlantic al Moldovei”, a afirmat ministrul român, potrivit mediafax.ro.

Comisia bilaterală se va întruni în septembrie la Chișinău.

„Vom discuta mai departe toate problemele care apar. Vom găsi soluții la toate problemele, sper eu, și armata Republicii Moldova trebuie să devină, ca formă și conținut, o armată care să corespundă cerințelor euro-atlantice”, a spus ministrul moldovean al Apărării, Anatolie Șalaru. „Deocamdată, avem două armate, doi miniștri. Sper că în curând vor fi doi miniștri și o singură armată, dar pe viitor mai simplificăm”, a mai spus el.

Oficialul moldovean a explicat că partenerii strategici importanți ai țării sale sunt România și SUA.

„R. Moldova are doi parteneri strategici importanți, România și SUA, și UE, bineînțeles, dar cu România suntem cei mai apropiați și întotdeauna când am avut nevoie statul român ne-a întins o mână de ajutor”, a subliniat Anatolie Șalaru.

În cadrul conferinței de presă, Mircea Dușa a declarat că NATO va deschide un birou în Republica Moldova în această toamnă, unde vor fi detașați cinci – șase specialiști, pentru adaptarea legislației și a documentelor militare de planificare și de restructurare a armatei la standarde NATO.

România va participa cu un expert în cadrul acestei structuri, care are rolul de a acorda asistență autorităților militare din Republica Moldova în domeniul evaluării amenințărilor strategice și a riscurilor militare.