Pe agenda politică, agreată atât de Chișinău, cât și de București,nu există subiectul unirii Republicii Moldova cu România, a afirmat premierulmoldovean. Un sondaj arată că aproape 68% dintre români susțin unirea cu Moldova.

Vorbind despre necesitatea urgentării procesului de interconectare energetică dintre România și Republica Moldova, premierul Valeriu Streleț a subliniat că Bucureștiul este principalul susținător al Chișinăului, însă nu se pune „problema unei eventuale contopiri într-un singur stat”.

„România este principalul nostru susținător, și-n aspirațiile de integrare europeană, dar astăzi nici autoritățile de la București și nici cele de la Chișinău nu pun problema unei eventuale contopiri într-un singur stat”, a declarat, într-o emisiune televizată, premierul moldovean, relatează independent.md.

Guvernul condus de Valeriu Streleț a fost votat, joi, de Parlamentul de la Chișinău.

Aproape 68% dintre români susțin unirea cu Republica Moldova până în 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire din 1918, arată barometrul INSCOP Research realizat la comanda Adevărul și publicat vineri.

Întrebați ce părere au față de reunirea celor două state până în 2018, 67,9% dintre repondenții români s-au declarat ”pentru”, în timp ce doar 14,8% mai degrabă nu susțin unirea până în 2018.

Conform datelor, 56,3% dintre români cred că România ajută suficient Republica Moldova pentru a se integra în UE, iar 29,6% cred că ar trebui să facă mai mult. Alți 46% dintre repondenți cred că integrarea Republicii Moldova în UE depinde mai degrabă de voința cetățenilor și politicienilor din Basarabia, în timp ce 40,5% cred că depinde mai mult de ajutorul dat de România și alte state europene.