Purtătorul de cuvânt al poliției din Burgenland a anunțat, vineri, într-o conferință de presă, arestarea a trei persoane în cadrul anchetei privind moartea a 71 de refugiați într-un camion. Proprietarul mașinii a fost identificat și arestat.

Proprietarul camionului, un cetățean bulgar de origine libaneză 

Poliția austriacă a anunțat că dintre persoanele decedate 59 erau bărbați, 8 femei și 4 copii. Unul dintre copii avea între unul și doi ani.

Polițiștii au descoperit în camion un document de călătorie sirian, astfel că anchetatorii pleacă de la premisa că cele 71 de persoane reprezentau un grup de refugiați sirieni.

Persoanele arestate în Ungaria urmează să fie expulzate în Austria. Poliția austriacă a emis patru mandate de arestare europene in baza carora s-a efectuat operațiunea de vineri dimineață.

În conferința de presă nu a fost pomenită implicarea vreunui cetățean român în această tragedie.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti a precizat, joi, că niciun cetățean român nu a fost implicat în acest caz. Dezmințirea a venit după ce șeful de cabinet al premierului maghiar Viktor Orban declarase că mașina avea numere de înmatriculare ungurești și era condusă de un șofer român.   

Oficiali de la granița ungaro-sârbă, citați de Welt online, susțin că traficul cu refugiați este controlat de ceva timp de interlopi unguri și, parțial, români, după ce inițial transportul către Europa Occidentală era controlat de grupări din Serbia.

Viktoria Csiszer-Kovacs, purtătoare de cuvânt a poliției ungare, a anunțat, vineri după-amiază, că patru persoane sunt reținute: trei cetățeni bulgari și un afgan. Circa 20 de persoane au fost chestionate, iar poliția a efectuat percheziții la mai multe locuințe, în cadrul anchetei privind moartea refugiaților, relatează AP.