Greva generală anunțată de angajații ROMATSA pentru 1 septembrie este legală, a decis, vineri, Tribunalul București. Decizia nu este definitivă. Ministrul Transporturilor, Iulian Matache, le-a cerut, vineri, sindicatelor să renunțe la grevă.

"În urma demisiei din funcția de director general, prezentate astăzi (vineri, n.r.) de domnul Ion-Aurel Stanciu, în cadrul ședinței Consiliului de Administrație - ROMATSA, solicit atât sindicatului cât și conducerii regiei continuarea negocierilor pentru încheierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă și mai ales renunțarea la greva generală. Consider că în condițiile actuale este inutil acest protest care afectează activitatea din domeniul aerian și confortul cetățeanului", a spus Matache.

Administrația Română a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) a contestat în instanță declanșarea grevei generale de angajații ROMATSA din 1 septembrie, anunțată de sindicaliști la începutul săptămânii, relatează Mediafax.

Tribunalul București a decis, vineri, că greva este legală. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Controlorii de trafic aerian ROMATSA au anunțat, luni, că vor intra în grevă generală din 1 septembrie, dacă cele 14 revendicări pe care le au nu vor fi soluționate, ei susținând că problemele lor sunt "de viață și de moarte" și privesc siguranța călătorilor.

Luni, ei au discutat și cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache. La ieșirea din sediul Ministerului Transporturilor, Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicaliștilor, a spus că nu mai există altă soluție decât să ceară sprijinul societății civile, pentru că se luptă cu "un sistem bolnăvicios".

Angajații ROMATSA l-au acuzat pe directorul Aurel Stanciu că nu a respectat nimic din ceea ce sindicaliștii au stabilit, în scris, cu Ministerul Transporturilor.

Un alt sindicalist, Alecu Florin Diaconu, a arătat că o eventuală grevă nu are legătură cu salariile din sistem.

"Suntem terorizați psihic de acest domn director, înconjurat de conducerea care îl ajută să încalce legile, să facă abuzuri de nouă luni încoace. Greva generală este strict pentru cele 14 revendicări. Faptul că astăzi un grup de peste 300 de colegi l-a așteptat și i-a cerut demisia este pentru modul abuziv în care a continuat după greva de avertisment. Au trecut peste 30 de zile de atunci, iar domnul director încearcă să aducă acest conflict acolo unde noi nu ne dorim. Nu ne dorim grevă generală", a subliniat Diaconu.

Aurel Stanciu a fost numit în funcția de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, printr-o decizie semnată de premierul Victor Ponta și publicată marți în Monitorul Oficial, fără ca înainte să-și depună demisia din funcția de director al ROMATSA.

Pe 15 iulie, sindicaliștii ROMATSA au fost în grevă de avertisment, timp de două ore, perioadă în care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obișnuite.

Aceștia au 14 revendicări pe care le solicită în noul contract colectiv de muncă. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani și introducerea unui articol prin care, după această vârstă, un controlor de trafic să aibă posibilitatea să fie trecut pe un alt post în ROMATSA pe măsura pregătirii lui, în speță la o direcție operațională sau de siguranță.

Aurel Stanciu spunea atunci că sindicatele au avut o poziție inflexibilă privind solicitările angajaților și că unele dintre acestea "exced prevederile legale".

ROMATSA are în prezent 1.530 de angajați. Între 2.500 și 3.000 de aeronave tranzitează, în fiecare zi, teritoriul României.