Bursa de valori de la Atena a închis prima zi de tranzacționare după o pauză de cinci săptămâni cu o scădere de 16,23%, reacția investorilor fiind apreciată de directorul instituției, Socrates Lazaridis, drept logică.

Pe de altă parte, un manager de fonduri citat de Reuters a descris comportamentul investitorilor drept ”unul de turmă”, adăugând că numărul tranzacțiilor a fost mic.

Titlurile grecești s-au depreciat puternic în deschiderea ședinței de luni, principalul indice de la Atena consemnând pierderi de aproape 23 la sută în mai puțin de o oră, pentru ca la jumătatea zilei să fie la minus 18%.

Acțiunile băncilor, care au o pondere de circa 20% în acest indice, au fost cele mai afectate, așa cum era și de așteptat. National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank și Eurobank au scăzut cu 30%, reprezentând plafonul de fluctuație.

Băncile elene s-au confruntat cu retrageri masive de depozite, populația temându-se de o posibilă ieșire din zona euro și întoarcere la drahmă.

De partea cealaltă, companiile care au avut pierderi mai reduse au fost cele care își desfășoară o mare parte a activității în afara țării, respectiv operatorul de telecomunicații OTE (acționarul majoritar al Telekom România), producătorul de bijuterii Folli Follie și producătorul de aluminiu Mytilineos.

Analiștii greci se așteaptă ca și în următoarele zile piața să continue să scadă.

La Atena sunt listate 243 de companii. Activitatea bursei a fost sistată la 26 iunie, după ce băncile grecești au intrat, la rândul lor, într-o vacanță impusă de banca centrală de la Atena, ca măsură de protecție.

Începând de la 1 iulie, Grecia este, tehnic, în incapacitate de plăți. Statul elen are o datorie totală de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către țări din zona euro și către Fondul Monetar Internațional, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elenă pentru negocierea unui al treilea program de asistență financiară din 2010 și până în prezent, care să permită rămânerea Greciei în zona euro.

Grecia și-a asigurat restructurarea datoriilor și finanțarea pe termen mediu în cadrul unei pachet în valoare de 86 de miliarde de euro, care va permite țării să rămână în zona euro.

În schimb, un raport realizat de experți ai Fondului Monetar Internaționa și prezentat board-ului instituției la finele săptămânii trecute, arată că îndatorarea ridicată și istoricul negativ în privința implementării reformelor descalifică Grecia de la un al treilea pachet de ajutor financiar.