Aeroportul Internațional „Eleftherios Venizelos” din Atena a anunțat intenția de a se lista la Bursa de Valori din Atena, unde urmează a fi vândute 30% din acțiuni, deținute în prezent de Fondul elen pentru Valorificarea Activelor Statului (TAIPED).

Această listare este de așteptat să fie cea mai mare ofertă publică inițială (din punct de vedere al încasărilor totale) din Grecia din ultimii 15 ani și mai bine, marcând un moment major atât pentru Aeroportul Internațional Atena SA, cât și pentru Grecia și piața ei de capital, relatează Huffington Post.

Aeroportul Internațional din Atena este administrat și operat ca o companie comercială privată, statul elen deținând 55% din acțiuni prin Fondul elen pentru Valorificarea Activelor Statului (TAIPED), care deține 30% din acțiuni și prin Compania Elenă de Participații și Active („EESYP”), care deține 25%. AviAlliance, cel mai mare acționar privat al Aeroportului Internațional Atena, deține în prezent puțin peste 40%, iar familia Kopelouzos deține aproximativ 5%.

Odată cu listarea la Bursă, toate acțiunile deținute în prezent de Fondul elen pentru Valorificarea Activelor Statului (TAIPED), care reprezintă 30% din capitalul social al aeroportului, vor fi vândute prin ofertă publică (vânzare secundară) către investitori privați și instituționali din Grecia, precum și printr-o ofertă către investitori instituționali internaționali eligibili din afara Greciei. Aeroportul din Atena nu va obține niciun venit și nici noi capitaluri de pe urma acestei oferte publice.

AviAlliance va avea dreptul de a încheia un acord ca acționar de bază (cornerstone)  pentru achiziționarea unui număr de acțiuni reprezentând 10% din capitalul social al companiei, la fel și familia Kopelouzos, care ar putea subscrie acțiuni reprezentând 1% din capitalul social al companiei.

Astfel că după finalizarea Ofertei publice, dacă toate acțiunile aferente acționarilor AviAlliance și familia Kopelouzos vor fi subscrise de aceștia, distribuirea restului acțiunilor către public este de așteptat să se ridice la aproximativ 19% din capitalul social al companiei.

Listarea acțiunilor Aeroportului Internațional din Atena este de așteptat să aibă loc în februarie 2024, cu condiția obținerii aprobărilor de la autoritățile de reglementare și sub rezerva condițiilor existente pe piață.

Aeroportul Internațional din Atena „Eleftherios Venizelos” este cel mai mare aeroport din Grecia. În 2023 a deservit peste 28 de milioane de pasageri (aproximativ 35% din traficul aerian total al țării), depășind performanța precedentă din 2019, față de care a înregistrat o creștere de 10,2 %, ceea ce demonstrează o revenire puternică după pandemia de Covid-19.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA