Măsura publicării listei marilor datornici la stat de către ANAF a dat roade, numărul acestora reducându-se la jumătate în preajma publicării, a declarat joi Dragoș Doroș, șeful fiscului, potrivit Agerpres.

„Publicarea listei cu marii datornici la stat, de către ANAF, a produs un efect, când s-a apropiat data primei publicări (...). Efectul s-a văzut, pentru că noi, în decursul unei luni, am diminuat mult acea listă, pe de-o parte pentru că am avut un efort de colectare și pe cei pe care i-am avut pe listă i-am anunțat, s-au clarificat multe dintre situații, iar pe de altă parte, au fost contribuabili care au avut ei inițiativa, nedorindu-și să fie pe acea listă numită de presă 'lista datornicilor', și s-a diminuat. Am avut, inițial, 185.000 de poziții, dar când ne-a apropiat de publicarea ei, s-a înjumătățit. Efectul este bun. Lista se actualizează și se clarifică”, a afirmat Dragoș Doroș, într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, el a adăugat că evaziunea fiscală este o 'componentă continuă', în contextul în care de doi ani a luat ființă Antifrauda, structură a ANAF care are ca obiectiv principal lupta cu această infracțiune.

„Antifrauda se ocupă exclusiv de evaziunea fiscală, rezultatele s-au văzut, dar mai este mult loc. Față de anul trecut, Antifrauda înregistrează un plus de 30% în ceea ce privește numărul de controale și suma amenzilor aplicate. (...).Dacă vorbim de evaziunea mare, pe legume-fructe, cereale sau produse petroliere, aici ANAF are o muncă laborioasă, care trebuie să aibă la dispoziție o bază de date mai modernă, un sistem informatic foarte modern (...). Colaborăm tot mai mult cu instituții ale statului care se ocupă, la rândul lor, de lupta împotriva evaziunii fiscale, respectiv Parchete, Ministerul de Interne, Vamă, Poliția de Frontieră, și toate împreună trebuie să ducă la un sistem de informații complet, care în final să ne dea o luptă reală și efectivă împotriva evaziunii fiscale”, a detaliat Doroș.