Pentru că proiecte ca pasajul rutier de la Piața Sudului, construirea ambulatoriului de la Spitalul Foișor sau consolidarea Arcului de Triumf nu vor fi gata la finalul anului, Bucureștiul va rămâne fără finanțări de aproape 30 de milioane de euro.

Primăria Municipiului București a anunțat că municipalitatea pierde finanțări din fonduri europene și de la bugetul de stat de peste 124 de milioane de lei pentru trei proiecte care nu vor fi finalizate la 31 decembrie 2015. Cele trei proiecte - realizarea pasajului rutier de la Piața Sudului, amenajarea unui circuit turistic pe lacurile Tei și Floreasca, precum și pentru lucrările de construire a ambulatoriului la Spitalul Foișor - erau finanțate prin acordul de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013 (POR).

Mai mult, opt milioane de lei, care ar fi putut fi atrași din surse europene, vor fi plătiți din bugetul Primăriei pentru continuarea altor trei proiecte, pentru care s-a solicitat prelungirea termenului de implementare până la data de 30 iunie 2016 fiindcă lucrările sunt aproape finalizate. Cele trei proiecte - consolidare, restaurare și conservare Arcul de Triumf, Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu” și proiectul de reabilitare, modernizare și echipare a ambulatoriului integrat al spitalului clinic de copii „Victor Gomoiu” - vor pierde totuși finanțări în valoare totală de aproximativ opt milioane de lei. 

„Situația proiectelor cu finanțare europeană arată clar modul în care a fost administrat orașul până acum: dezastruos, în total dispreț față de banul public, față de bucureșteni”, a spus, într-un comunicat transmis vineri seară, primarul general interimar, Răzvan Sava.

Primăria a precizat că a obținut finanțare europeană pentru realizarea a opt obiective de interes public, prin POR, doar două fiind finalizate la termen – respectiv restaurarea Casei Cesianu și a Muzeului Nicolae Minovici. Valoarea totală a acestor proiecte a fost estimată la 313,5 milioane de lei, din care 191 milioane urmau să reprezinte finanțare nerambursabilă din fonduri europene.

Potrivit raportului făcut de cei care au gestionat proiectele cu finanțare europeană, cauzele care au dus la această situație gravă ar fi eroarea de proiectare. Astfel, la Piața Sudului, precum și în cazul circuitului turistic Floreasca-Tei, proiectantul nu a ținut cont de planul de rețele subterane. În cazul ambulatoriului de la spitalul Foișor s-au înregistrat neconcordanțe și erori în proiectul tehnic, situație care a dus la revizuirea proiectului de două ori, în 2014, respectiv 2015.