Ilie Carabulea, fondatorul firmei de asigurări Carpatica Asig, fiul său, precum și alte trei persoane, între care fosta șefă a Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, au fost arestate preventiv într-un dosar cu un prejudiciu de circa 70 milioane lei

[articol modificat în urma Notificării din 22 mai 2023 (!), prin care avocații omului de afaceri Cărăbulea au cerut ștergerea integrală a articolului. Decizia redactorilor a fost să păstreze tot ceea ce a fost confirmat din surse oficiale, atribuite și să renunțe doar la paragrafele care citau surse judiciare potrivit News.ro] 

Omul de afaceri Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea și trei dintre reținuții în dosarul Carpatica Asig au fost arestați preventiv, iar alte două persoane au fost plasate în arest la domiciliu, a decis, sâmbătă seară, Tribunalul Sibiu, scrie news.ro.

Potrivit reprezentanților Tribunalului Sibiu, magistrații au decis, sâmbătă seară, ca Ilie Carabulea, fiul său Oprea-Nicolae Carabulea, Angela Toncescu, Liviu Stoicescu și Gheorghe Năsărău să fie arestați preventiv, iar Maria Coșa și Georgeta Crideanu să fie plasate în arest la domiciliu.

Cele șapte persoane sunt acuzate de,constituire a unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals informatic, fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals, delapidare, evaziune fiscală și spălare de bani. 

[Mai multe paragrafe care citau surse judiciare potrivit News.ro au fost eliminate din acest ca urmare a notificării adresate de Oprea Cărăbulea, prin reprezentant convențional VASILESCU DEJAN SPARL - „VD LAW GROUP” prin avocat Andra Câmpeanu și amenințărilor cu deschiderea procedurilor în justiție la adresa jurnaliștilor, notificare primită de redacția EURACTIV la 22 mai 2023, la șapte ani de la scrierea articolului care cita News.ro]

În 23 februarie, omul de afaceri Ilie Carabulea a fost audiat la DNA, în calitate de martor, în dosarul de corupție privind favorizarea societății de asigurări Carpatica, în care au fost puse sub acuzare mai multe persoane, printre care Daniel Tudor, fost vicepreședinte al ASF, și fosta soție a acestuia, senatorul Doina Tudor.

Într-un alt dosar care a vizat activitatea societății Carpatica, procurorii anticorupție i-au trimis în judecată, în 24 aprilie 2014, pe Dan Radu Rușanu, Ilie Carabulea, proprietar al firmelor SC Atlassib SRL și SC Transcar SRL, societăți prin intermediul cărora deținea și controla indirect societatea de asigurări Carpatica Asig SA, și pe Marian Mârzac, fost director general al SC Carpatica Asig SA, la data faptelor membru neexecutiv în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, precum și societatea Carpatica Asig SA.

Potrivit anchetatorilor, Carabulea, Mustățea și Mârzac au constituit grupul infracțional care a urmărit protejarea intereselor financiare ale SC Carpatica Asig SA și la care au aderat mai multe persoane. Dosarul vizează fapte de trafic de influență, cumpărare de influență, dare și luare de mită, folosirea de informații ce nu sunt destinate publicității, fals, uz de fals și instigare la aceste fapte.

În dosarul respectiv, magistrații au dispus arestarea preventivă a lui Carabulea, acesta petrecându-și mare parte din anul 2014 în arest. Ulterior, măsura a fost înlocuită cu arestul la domiciliu și apoi cu măsura controlului judiciar.

În 2012, Carabulea a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casație și Justiție la un an și șase luni de închisoare pentru dare de mită, și a ispășit o parte din sentință în Penitenciarul Aiud, ulterior fiind eliberat condiționat.