CDU crește presiunea asupra cancelarului Olaf Scholz (SPD) pentru a-l plasa pe Gerhard Schröder pe lista de sancțiuni a UE. Fostul cancelar al SPD este „un agent străin al lui Putin”, susține principala forță de opoziție din Bundestag.

Michael Brand (CDU) solicită sancțiuni împotriva fostului cancelar Gerhard Schröder din cauza legăturilor sale cu Rusia. Cancelarul Olaf Scholz (SPD) trebuie să se asigure că „Schröder, care a fost plasat în funcții de conducere în sectorul energetic rus de către Putin însuși și care încasează sute de mii de euro pentru reprezentarea intereselor lui Putin, este și el sancționat”, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului parlamentar CDU/CSU pentru drepturilor omului pentru Tagesspiegel.

Nu mai este acceptabil „ca un cetățean german implicat în finanțarea războiului brutal din Ucraina să nu fie pe lista sancțiunilor pur și simplu pentru că a fost cândva președinte al SPD și cancelar”.

Pentru Brand, Schröder este astăzi mai puțin un fost cancelar „și mai mult un agent străin al lui Putin”. 

Guvernul de la Berlin a respins până acum acest lucru, deși Schröder refuză să se distanțeze clar de Vladimir Putin și să renunțe la poziția în care a fost numit de președintele rus. A preferat să renunțe la titlul de cetățean de onoare al orașului Hanovra.

Schröder este considerat un prieten vechi al lui Putin. El este, de asemenea, șeful Consiliului de supraveghere al companiei energetice de stat Rosneft.

Multe voci din SPD cer excluderea sa din partid.