China și-a demis ministrul Apărării și l-a revocat pe fostul ministru de Externe din guvern, fără a da explicații.

China a efectuat marți o vastă reorganizare ministerială, în special revocarea ministrului Apărării și a fostului său ministru al Afacerilor Externe care își păstra încă un titlu în guvern, fără a explica imediat aceste schimbări, scrie Le Point.

Li Shangfu, aflat în funcție din martie, a fost "înlăturat" din funcția sa la Ministerul Apărării, a informat televiziunea de stat CCTV, invocând, laconic, o decizie a comitetului permanent al Congresului Național al Poporului.

Canalul nu a oferit niciun motiv pentru această demitere, susținută de președintele chinez Xi Jinping, și nu a prezentat niciun nume pentru succesorul său. Ultima apariție publică a lui Li Shangfu a fost pe 29 august.

Fostul ministru al Apărării vizitase Rusia și Belarus cu câteva săptămâni în urmă, la jumătatea lunii august.

În septembrie, ambasadorul Statelor Unite în Japonia, Rahm Emanuel, a declarat pe rețelele de socializare că ministrul "nu a fost văzut sau auzit de trei săptămâni". Guvernul american crede că ministrul chinez al Apărării este subiectul unei anchete a autorităților și că a fost înlăturat din funcție, după cum informează cotidianul britanic Financial Times, citând trei oficiali americani.

Această demitere a ministrului Apărării vine după o remaniere în fruntea unității armatei chineze responsabilă de rachete strategice, în special nucleare. În iulie, autoritățile au anunțat că dau acestei unități o nouă conducere fără a explica schimbarea, în timp ce mass-media a raportat o anchetă de corupție în care a implicat fostul șef, care nu a mai fost văzut în public de săptămâni întregi.

"Există zvonuri că Li Shangfu ar fi fost implicat într-un caz de corupție în perioada în care era șeful Departamentului General de Armament", a declarat pentru AFP analista Sun Yun, directoarea Programului China la Centrul Stimson din Washington. "Nu știm cine va fi noul ministru al Apărării", a menționat doamna Sun.

"China va găzdui forumul Xianghsan săptămâna viitoare la Beijing. Identitatea gazdei chineze ar putea (totuși) să ofere câteva indicii", a menționat ea, referindu-se la o întâlnire importantă pe probleme de securitate la care participă în mod tradițional ministrul chinez al Apărării. Numit în această funcție în urmă cu șapte luni, Li Shangfu a dispărut brusc de pe scena publică.

Același lucru i s-a întâmplat în iunie și lui Qin Gang, pe atunci ministru al Afacerilor Externe. Promovat în această funcție în decembrie și perceput și ca un aliat al președintelui Xi, a fost demis la sfârșitul lunii iulie fără nicio explicație, după ce dispăruse și el timp de câteva săptămâni.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA