Premierul Dacian Cioloș a declarat vineri că a găsit blocat Programul Operațional Regional 20072-2013, finanțat prin fonduri UE. Coordonatorul acestui program a declarat pentru EurActiv că este vorba despre anumite proiecte auditate recent de CE.

În urma declarației premierului Dacian Cioloș de vineri privind găsirea Programului Operațional Regional (POR) cu fonduri UE blocat, la preluarea mandatului, EurActiv.ro a solicitat detalii la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice care coordonează acest program.

Gabriel Friptu, directorul programelor europene din Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a declarat pentru EurActiv.ro că o serie de proiecte din POR au fost blocate la decont în urma unui audit al Comisiei Europene. 

Proiectele au acte adiționale privind bugetul sau calendarul de implementare și Comisia a solicitat autorităților române reverificarea acestora.  

Gabriel Friptu a explicat că Ministerul a efectuat verificările solicitate, rezultatele au fost deja transmise Comisiei Europene și în prezent se așteaptă răspunsul de la Bruxelles.

Programul Operațional Regional are o valoare totală de circa 4 miliarde euro pentru perioada 2007-2013 și un grad de absorbție de 63% la data de 31 octombrie, pe locul doi ca procent între programele operaționale.