Ceremonia de activare a Comandamentului multinațional de divizie Sud-Est (HQ MND-SE) al NATO s-a desfășurat marți, la București. Tot de Ziua Națională, în România au sosit echipamente militare livrate de armata SUA.

 Înființarea acestei structuri NATO de comandă-control se înscrie, alături de activarea, în luna septembrie a acestui an, a Unității de Integrare a Forțelor NATO (NFIU-NATO Force Integration Unit), în măsurile stabilite înPlanul de acțiune al Alianței pentru creșterea capacității operaționale, adoptat  la Summit-ul NATO din Țara Galilor, din 2014.

Potrivit MApN, la eveniment au luat parte ministrul Apărării, Mihnea Motoc, șeful Statului Major General, generalul Nicolae Ciucă și locțiitorul comandantului Comandamentului Aliat Întrunit de la Napoli, generalul-locotenent Alain Parent. 

Echipamente militare, transferate în România pentru consolidarea Operațiunii Atlantic Resolve

Circa 70 de piese de echipament militar, livrate de armata SUA, sosesc, marți, în România din Germania în vederea consolidării Operațiunii Atlantic Resolve a NATO, a anunțat un purtător de cuvânt al Pentagonului, pe site-ul Departamentului de Apărare din SUA. 

Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, a anunțat că România va primi primul set de echipament militar, constituit din aproximativ 70 de piese, în vederea consolidării Operațiunii Atlantic Resolve a NATO la care România participă din martie 2015, relatează Mediafax.

Secretarul american al Apărării, Ash Carter, a anunțat, în timpul unei călătorii în Estonia, că SUA va trimite vehicule și echipament asociat acestora în țările din centrul și estul Europei în sprijinul unităților militare.

Davis a explicat că echipamentele de pe teritoriul acestor țări livrate de SUA vor permite forțelor americane din regiune să se deplaseze mai repede și să se participe mai ușor la antrenamente și exerciții militare.

Piesele de echipament militar fac parte din programul European Activity Set (EAS), care cuprinde 12.000 de piese de echipament, printre care tancuri, vehicule de infanterie și artilerie. Echipamentul EAS va fi transferat în regiune pentru antrenamente și exerciții militare, a explicat Davis.

Ash Carter a anunțat în cursul acestui an că România, Bulgaria, Letonia, Estonia, Lituania și Polonia au convenit să găzduiască echipamente EAS, în sprijinul Operațiunii Atlantic Resolve, Germania deja găzduiește pe teritoriul său echipamente EAS.

Operațiunea Atlantic Resolve a fost lansată în aprilie 2014 în țările baltice și Polonia, pentru a consolida prezența NATO în centrul și estul Europei în contextul în care regiunea se confruntă cu noi provocări privind securitatea. România și Bulgaria au fost incluse în operațiune în martie 2015.