Spionajul german a interceptat comunicații radio între soldații ruși discutând despre uciderea civililor în Bucea, relatează Der Spiegel.

Pe baza acestor convorbiri, BND (Serviciul de spionaj german) a reușit să facă legătura, cu ajutorul imaginilor video și prin satelit, cu cazuri de civili găsiți morți pe străzile din Bucea, după retragerea soldaților ruși din orașul aflat în apropiere de Kiev, au precizat două surse pentru The Washington Post.

Astfel, într-una dintre interceptări, un soldat povestește altuia cum el și alți colegi au împușcat o persoană pe o bicicletă. Există imagini video care arată cum un tanc deschide focul și împușcă o persoană care mergea pe o bicicletă pe o stradă din Bucea.

În unele cazuri, civilii erau mai întâi interogați și apoi împușcați.

Interceptările indică și faptul că membri ai Wagner, grupul militar privat ce are legături strânge cu președintele Vladimir Putin și apropiații săi, au jucat un rol în atacurile asupra civililor în perioada în care Bucea a fost sub controlul trupelor ruse.

BND a informat miercuri două comisii parlamentare în legătură cu aceste interceptări.

„Cruzimile raportate i-au afectat foarte puternic pe membrii comitetelor respective”, a precizat una dintre persoanele informate despre atrocitățile comise la Bucea.

BND nu a dorit momentat să comenteze. Un purtător de cuvânt al guvernului, Steffen Hebestreit, a făcut o referire eliptică miercuri la faptul că există „indicii credibile” privind interogarea și ulterior executarea locuitorilor de către forțele ruse.

Ucraina a început „vânarea" locotenent-colonelului rus Azatbek Omurbekov, care a fost identificat drept „măcelarul din Bucha”, comandantul celei de-a 64-a Brigăzi de Infanterie Motorizată , implicată în ocuparea orașului ucrainean Bucea și în masacrele comise de armata rusă acolo.