Ministerul israelian al Transporturilor intenționează să cumpere un port în Cipru pentru a supraveghea ajutorul destinat Fâșiei Gaza, transmite ziarul israelian Yedioth Ahronoth, transmite To Vima.

Ziarul relatează că, în urma dispozițiilor ministrului Miri Regev, o delegație a ministerului condusă de șeful companiei de stat Israel Ports Company, Uzi Itzhaki, și membri ai Autorității pentru transport maritim și porturi maritime, va pleca în Cipru pentru a examina oportunitățile de cumpărare a unui port în „partea grecească a insulei”, (adică în teritoriile libere ale Republicii Cipru).

Potrivit estimărilor israeliene, portul ar costa în jur de 150 de milioane de dolari, iar ciprioții sunt foarte interesați de acest demers, care este încă în faza incipientă. Planurile vor fi prezentate în fața Knesset-ului și vor fi depuse la guvern spre aprobare.

Potrivit ziarului Ynet, interesul pentru această achiziție face parte din eforturile Israelului de a găsi soluții maritime pentru aprovizionarea cu bunuri, în special ca răspuns la riscurile de securitate apărute în portul Haifa, în cazul unui război la granița de nord cu gruparea Hezbollah din Liban.

În Cipru, această informație a provocat disconfort și au existat voci din rândul politicienilor care resping o astfel de propunere.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA