Fostul ministru al Transporturilor Relu Fenechiu, închis în urma unei condamnări definitive în dosarul „Transformatorul”, este acuzat că a luat 620.000 de euro de la o firmă de soft care, cu ajutorul demnitarului, a câștigat două contracte cu statul.

Fenechiu este suspect în acest nou dosar deschis de DNA și a fost audiat joi de procurorii anticorupție, care l-au chemat direct din închisoare.

Fenechiu este acuzat, formal, de trafic de influență și spălare de bani.

„În perioada 2012-2014, suspectul Fenechiu Relu, în calitatea amintită mai sus (deputat, n.r.), a pretins și a primit de la o firmă de software un procentaj de 15% din valoarea a două contracte promovate de Ministerul Justiției (în valoare de 14.700.000 lei fără TVA) și de o societate farmaceutică cu acționar majoritar Ministerul Sănătății (în valoare de aproximativ 1.800.000 euro), pentru sprijinul promis și acordat în câștigarea și derularea acestor proiecte”, scriu procurorii DNA într-un comunicat de joi.

În perioada invocată de DNA, fostul ministru era judecat în dosarul „Transformatorul”, în care a și fost condamnat la cinci ani și jumătate de închisoare.

Relu Fenechiu ar fi intervenit la „funcționari” din Ministerul Justiției sau la „persoane din conducerea societății farmaceutice”. Potrivit DNA, pentru intervențiile sale, care au fost luate de procurori drept trafic de influență, Fenechiu a primit de la reprezentanții firmei de software, prin intermediul a două companii pe care deputatul le controla, suma totală de de 620.000 euro.

„Pentru a disimula proveniența ilicită a banilor, între cele două societăți și firma de software au fost încheiate mai multe contracte de prestări servicii”, însă firmele lui Fenechiu nu au prestat acele servicii, mai scriu procurorii DNA. De-aici spălarea de bani.

În perioada invocată de procurori, ministrul Justiției era Mona Pivniceru, în prezent judecător la Curtea Constituțională, care este tot din Iași, ca și Relu Fenechiu.