Acordul favorabil dat de către Institutul Național de Sănătate Publică și Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției, în vederea organizării funeraliilor lui Pimen nu a prevăzut derogări de la normele de sănătate publică, anunță DSU.

Precizările vin după ce în spațiul public au apărut critici privind nerespectarea legislației la înmormântarea arhiepiscopului Pimen, decedat din cauza COVID-19.

”Date fiind informațiile și materialele foto-video apărute în spațiul public de la slujba de înmormântare a părintelui arhiepiscop Pimen, comunicăm faptul că organizatorul nu a obținut o derogare din partea INSP, CNCCI pentru realizarea acestei ceremonii. Nerespectarea măsurilor de distanțare și de protecție a celor prezenți din timpul slujbei, conform materialelor apărute în mass-media, exced competențelor noastre", precizează DSU.

Mitropolia Moldovei și Bucovinei a trimis o solicitare CNCCI și INSP în vederea obținerii unei aprobări de a realiza slujba de înmormântare a acestuia. Solicitarea trimisă de Mitropolia Moldovei și Bucovinei prevedea, conform documentelor atașate, două variante surprinse sub forma unui program, în care sunt prevăzute, în detaliu, cursul desfășurării ceremoniei de înmormântare și regulile privind respectarea măsurilor de protecție și de distanțare socială.

În solicitare se preciza faptul că slujba de înmormântare se va desfășura în aer liber, cu respectarea măsurilor aflate în vigoare odată cu intrarea stării de alertă pe teritoriul României: distanțare socială - cel puțin doi metri între participanți -, purtarea măștilor de protecție.

Departamentul pentru Situații de Urgență mai susține că Mitropolia Moldovei și Bucovinei avea ”responsabilitatea de a respecta întocmai una dintre cele două variante exprimate de aceștia pentru a desfășura slujba de înmormântare a părintelui arhiepiscop Pimen".

”Funeraliile Înaltpreasfințitului Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, s-au întins pe două zile, timp în care unii credincioși au ignorat toate avertismentele și au sărutat sicriul în care se afla trupul ierarhului. Medicii cataloghează drept inacceptabilă această derogare dată chiar de cei care dirijează lupta cu epidemia de coronavirus”, relatează Recorder.ro, care a urmărit cum au decurs ultimele ore pe pământ pentru doi oameni decedați în aceeași zi și în aceleași condiții: ÎPS Pimen (90 de ani) și Persida Ciuraru (74 de ani), o femeie simplă din județul Arad.