Un procent similar (75,8%) consideră că România nu ar trebui să primească refugiați, potrivit unui sondaj INSCOP la comanda Adevărul, publicat vineri. Față de septembrie a crescut numărul românilor care nu sunt de acord cu primirea de refugiați.

Doar 19,2% cred că România ar trebui încă să primească refugiați dacă s-ar pune problema redistribuirii, față de 35,5% în septembrie.

Tot față de septembrie, a scăzut procentul celor care cred că migranții au plecat din Orient din cauza războiului (de la 41,7% la 35%) și a crescut numărul celor care văd în această migrație grupuri organizate care vor să destabilizeze Europa (de la 23,4% în septembrie la 33,1% în noiembrie).

19,1% dintre respondenți cred că refugiații sunt mai degrabă migranți economici (față de 23,3% în septembrie) și 5,4% cred că migranții pur și simplu ar prefera să trăiască în Europa (5,9% în septembrie).

Se observă o creștere mare a procentului românilor care nu sunt de acord cu stabilirea refugiaților în România (de la 65,3% în septembrie la 80,2% în noiembrie).

Totodată, a crescut semnificativ și numărul românilor care spun că nu ar fi de acord ca refugiații să se stabilească la ei în localitate: de la 67,1% la 81,9%.

”În mod evident, contextul este cel al climatului social de după atentatele din 13 noiembrie de la Paris. Este interesant că în ultimele două luni problema refugiaților nu a mai fost atât de mult reflectată de presă ca în august-septembrie, dar a fost ușor și previzibil corelată de respondenți cu problema terorismului internațional”, conchid autorii sondajului, realizat în perioada 26 noiembrie - 2 decembrie 2015.

Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților din București și 40 de județe.