Decizia de interzicere a costumului de baie musulman, burkini, emisă de o municipalitate de pe litoralul mediteranean, a fost suspendată de către Consiliul de Stat din Franța, cea mai înaltă jurisdicție administrativă a țării.

De asemenea, Consiliul de Stat i-a avertizat pe primarii care au invocat principiul laicității că orice interdicție privind ținutele de baie islamice trebuie să se bazeze pe existența unor riscuri adevărate pentru ordinea publică, relatează Reuters.

Decizia a venit după ce instanța a analizat solicitarea unei grupări pentru drepturile omului de a respinge interdicția asupra burkini impusă în orașul mediteraneean Villeneuve-Loubet.
 
Potrivit sistemului francez, judecătorul va decide doar dacă există suficiente motive pentru a acționă de urgență suspendând temporar interdicția până poate fi luată o decizie asupra legalității sale.

Hotărârea Consiliului de Stat din Franța, care este valabilă pentru întreaga țara, a fost salutată ca fiind o victorie a dreptului și a înțelepciunii de către reprezentanții cultului musulman.

Secretarul general al Consiliului Francez al Cultului Musulman (CFCM), Abdallah Zekri, a estimat că hotărârea este menită să detensioneze situația. după ce dezbaterea pe tema interzicerii burkini, ținută de baie purtată de către unele femei musulmane, a suscitat intense polemici atât în Franța, cât și în străinătate.