Zona euro a furnizat Greciei o nouă tranșă din împrumutul de salvare, de 7,5 miliarde de euro, prin intermediul Mecanismului European de Stabilitate (ESM), după finalizarea cu succes a primei evaluări a reformelor adoptate, transmite Reuters.

"ESM a furnizat astăzi, marți, 7,5 miliarde de euro Greciei”, a declarat șeful ESM, Klaus Regling, după o întâlnire cu ministrul elen de Finanțe, Euclid Tsakalotos, la Atena.

ESM va continua să furnizeze împrumuturi Greciei în condiții avantajoase și a notat că dobânzile aplicate acestora sunt de sub 1%, iar scadența medie este de 32 de ani.

"Dorim să ajutăm economia elenă întreaga perioadă, însă nu știm exact, având în vedere că estimările sunt foarte incerte, care vor fi nevoile în anii următori”, a mai adăugat Rengling.

Șeful ESM a spus că ținta unui excedent al bugetului primar de 3,5%, pe care Grecia a fost de acord să îl atingă în 2018, trebuie respectată.

Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră însă că această țintă este prea ambițioasă și ar prefera să fie redusă la 2%.

Atena va folosit 5,6 miliarde de euro pentru a-și plăti datoriile, iar 1,8 miliarde de euro vor fi utilizați pentru plata arieratelor statului.

"Sunt foarte mulțumit. Grecia este pe drumul cel bun și mi-ar plăcea să aibă dreptul de proprietate națională pentru programele care sunt acum implementate", a declarat președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care se afla în vizită la Atena când Regling s-a întâlnit cu Tsakalotos.