Guvernul a declarat 2 septembrie ca zi de doliu național pentru românii decedați în urma cutremurului din Italia, a anunțat miercuri purtătorul de cuvânt al Executivului, Liviu Iolu, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, transmite Agerpres.

Măsura este luată atât pentru victimele de cetățenie română care au murit în urma seismului, cât și "din respect" pentru celelalte peste 281 de persoane care au decedat, a mai precizat Iolu.

Decizia vine după ce, marți seara, premierul Dacian Cioloș a anunțat, după participarea la funeraliile din Italia, că va propune o zi de doliu național pentru victimele cutremurului din Peninsulă, iar aceasta va fi cel mai probabil joi.

Guvernul a ales ziua de vineri, 2 septembrie, pentru doliu național, în condițiile în care ultimul trup neînsuflețit va fi adus în țară joi, 1 septembrie.

Un număr de 11 români au murit în cutremurul din Italia. Trupurile neînsuflețite a 7 români au fost aduse marți în țară, iar un al optulea va ajunge joi.

Pentru ceilalți români care au murit în seism, rudele au optat pentru înmormântarea în Italia.

În ziua de doliu național, toate instituțiile și autoritățile publice centrale și locale au obligația arborării drapelului României în bernă. Drapelul României în bernă se mai arborează la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ de orice grad, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, precum și în aeroporturi, porturi, gări și autogări, ca pavilion pe navele de orice fel și pe alte ambarcațiuni ce navighează sub pavilion românesc. Aceeași obligație revine și persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reședință. Totodată, posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își vor adapta programul în mod corespunzător, scrie News.ro.

Potrivit ultimelor date MAE, pe lângă cei 11 români care au murit în cutremur, 5 sunt spitalizați și aproximativ 30 de români se află în taberele de sinistrați. De asemenea, și ultimul român dispărut a fost identificat.

Guvernul a decis, luni, acordarea unor ajutoare financiare pentru copiii rămași orfani în urma cutremurului din Italia, pentru familiile acestora și pentru familiile sau persoanele singure ale căror locuințe au fost distruse în proporție de peste 50% și își mențin reședința în Italia. De aceste ajutoare urmează să beneficieze aproximativ 50 de familii.