Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, vineri, cererea de extrădare a hackerului Marcel Lehel Lazăr, alias Guccifer, în SUA. "Guccifer" a spart conturile de e-mail ale unor personalități precum Colin Powell și George Maior.

ÎCCJ a admis contestația Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timișoara față de decizia instanței inferioare și a dispus arestarea în vederea predării a lui Marcel Lehel Lazăr, care a violat corespondența electronică a mai multor personalități americane, cel mai mediatizat caz fiind al lui Colin Powell, relatează Agerpres.

Potrivit deciziei instanței supreme, magistrații au dispus predarea temporară a lui Marcel Lehel Lazăr, pe perioada desfășurării procedurilor judiciare, dar nu mai mult de 18 luni de la data preluării acestuia de către autoritățile statului solicitant.

Decizia este definitivă.

FBI-ul a cerut oficial extrădarea lui Marcel Lehel Lazăr, pentru a răspunde în față unui tribunal din SUA pentru că ar fi spart conturile de e-mail ale unor personalități și ar fi dezvăluit corespondența lor privată.

Marcel Lazăr Lehel, cunoscut drept "Guccifer" sau "Micul Fum", a devenit celebru după ce a spart conturile de e-mail aparținând unor persoane publice din România, printre care și pe cel al fostului director al SRI George Maior, dar și ale unor personalități americane, precum fostul secretar de stat Colin Powell sau membri ai familiilor Bush și Rockefeller.

El a fost condamnat în iunie 2014 de Tribunalul București la șapte ani de închisoare cu executare.