Reducerea TVA cu 9% pentru alimente și băuturi nealcoolice a adus la buget un plus de 400 de milioane de lei, deși Guvernul anunțase că se așteaptă ca în prima lună de aplicare să înregistreze un minus de 500 de milioane de lei.

În plus, el a precizat faptul că Guvernul nu va mai reveni sub nicio formă asupra Codului Fiscal, acesta urmând să rămână în varianta deja adoptată de Parlament.

Teodorovici a spus că va discuta și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, pentru a-i prezenta încă o dată argumentele.

Printre aceste argumente în favoarea măsurilor de relaxare fiscală, ministrul a mai menționat și efectele reducerii CAS în toamna anului trecut, cu un impact de 3,5 miliarde lei în loc de 5 miliarde lei, cât fusese estimat inițial.

Guvernatorul BNR s-a pronunțat, în mai multe rânduri, împotriva adoptării noului Cod Fiscal în varianta adoptată de Parlament, apreciind că este inaplicabil din cauza impactului pe care l-ar avea asupra Produsului Intern Brut reducerile de taxe și impozite.

În aceeași conferință de presă, ministrul Finanțelor a mai declarat că Guvernul va analiza, înainte de a doua rectificare bugetară din acest an, care va avea loc la finele lunii octombrie, cum au cheltuit ordonatorii de credite banii alocați la rectificarea din iulie, iar în funcție de rezultate vor fi redistribuite sumele necheltuite.

Conform datelor publicate pe site-ul ministerului, deficitul bugetar se va menține la 13 miliarde de lei, dar ponderea sa în produsul intern brut va creșteușor, de la 1,83% la 1,86%, din cauza faptului ca PIB-ul estimat se reduce în special ca efect al scăderii TVA la alimente, măsură care nu era prevăzută în Legea bugetului.

Ministerul de Finanțe primește în plus 1,24 de miliarde de lei, din care peste 500 de milioane dedicate în principal respectării hotărârilor CEDO dictate împotriva statului român și despăgubirilor aferente procesului de restituire a proprietatilor. Ministerul Muncii va beneficia suplimentar de 1,22 de miliarde de lei, mare parte din aceste sume fiind destinate acoperirii alocațiilor majorate pentru copii, pensiilor și indemnizațiilor.

Bani în plus mai primesc printre altele, bugetele Ministerelor de Interne, Mediului, Agriculturii, Educațieiși Justiției, dar și cel al Serviciului de Telecomunicații Speciale.

Se reduc, în schimb, bugetul Ministerului Transporturilor cu aproape un miliard de lei și cel al Ministerului Sănătății cu peste 600 de milioane.