Un cetățean germano-iranian de 18 ani a deschis focul la complexul comercial Olympia-Einkaufszentrum din Munchen. Nouă persoane au murit, 21 au fost rănite, iar atacatorul s-a sinucis. Poliția nu a găsit probe cu privire la o legătură cu ISIS.

UPDATE 23.07

Poliția din Munchen a percheziționat casa și camera posibilului autor al atacului de vineri seara și nu a găsit probe cu privire la o legătură cu Statul Islamic sau cu refugiați.

În locuința sa a fost găsită, totuși, o carte despre cum se comite un atac armat, era obsedat de atacuri armate în masă, iar anchetatori au mai găsit tăieturi din ziare despre atacuri armate, printre care un articol intitulat "De ce ucid studenții?".

Cu toate astea, anchetatorii au catalogat atacul armat ca fiind o ieșire violentă, și nu un atac terorist, iar acum analizează pista unei persoane cu probleme psihice. Potrivit procurorilor, atacatorul suferea de o formă de depresie.

+++

Motivațiile autorului sunt deocamdată „complet necunoscute”, a spus sâmbătă șeful poliției locale. „Autorul este un germano-iranian de 18 ani, din Munchen”, care nu era cunoscut de serviciile de poliție și trăia „de multă vreme” în capitala Bavariei, cu dublă cetățenie germană și iraniană, a declarat Hubertus Andrae în cursul unei conferințe de presă, scrie Agerpres.

Comandantul poliției a menționat că atacatorul a strigat ceva înainte de a trece la acțiune, însă a subliniat că până în prezent nu s-a stabilit cu exactitate despre ce este vorba.

Tânărul a deschis focul la începutul serii în direcția persoanelor care ieșeau dintr-un restaurant McDonald's, apoi a continuat atacul într-un centru comercial din vecinătate, după care a reușit să fugă.

O patrulă de poliție l-a rănit cu o armă de foc, însă tânărul a continuat să fugă. Corpul său fără viață a fost regăsit mai târziu, în jurul orelor 18.30 GMT, de către poliție, care a constatat că el s-a sinucis.

Forțele de ordine au crezut inițial că au de-a face cu trei autori, pentru că o mașină suspectă cu doi bărbați în interior a fost văzută de martori în timp ce se îndepărta cu viteză de locul tragediei. „S-a dovedit că cei doi nu aveau absolut nicio legătură cu faptele”, a afirmat Hubertus Andrae.

Bilanțul atacului armat a fost stabilit la nouă persoane ucise de adolescent, plus autorul care s-a sinucis. Pe de altă parte, 21 de persoane au fost rănite, dintre care trei în stare foarte gravă, viața lor fiind în pericol, potrivit șefului poliției. Printre răniți se află copii, iar printre cei decedați sunt "persoane tinere", a mai spus acesta.

23:56 Peter Altmeier, șeful de cabinet al cancelarului Angela Merkel, a afirmat că momentan nu poate fi confirmată o pistă teroristă în cazul atacului din Munchen, dar ancheta este în desfășurare.

23:52 Președintele Klaus Iohannis a postat pe Twitter un mesaj de condoleanțe.

23:42 În apropiere de Olympia-Einkaufszentrum a fost descoperit un bărbat mort. Potrivit unor surse din poliție citate de Welt Online, acesta este posibil să fi participat la atac. 

23:31 Nouă persoane au murit, anunță presa germană.

23:29 Presa germană publică un video filmat de un locuitor din apropiere în care poate fi văzut unul dintre suspecți, la ultimul etaj al unei parcări. Între cel care a filmat și suspect are loc un schimb de cuvinte. Suspectul are o armă în mână și strigă că este german. 



Cel mai probabil este vorba de aceeași persoană care a început să tragă în fața unui restaurant McDonald’s, scrie N24.de.

23:25 O martoră a declarat pentru CNN că unul dintre atacatori a strigat Allah Akbar înainte de a deschide focul. Ea susține că este sigură că a auzit bine, deoarece este musulmană. 

23:10 Ministrul ceh de Interne, Milan Chovanec, a declarat că va fi întărită securitatea la granița cu Germania, în caz că atentatorii încearcă să fugă în Cehia, relatează postul NTV.

23:07 MAE recomandă cetățenilor români aflați în Munchen să nu părăsească locațiile în care se află și să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate.

23:00 Ultimul bilanț: șapte morți.

22:54 Printre răniți se află cel puțin doi copii. 

22:46 Din motive de siguranță, restaurantele din centrul orașului au fost închise.

22:44 Reuniune de criză a Guvernului federal, cancelarul Angela Merkel nu a participat, relatează DPA. 

22:40 La insistențele jurnaliștilor, purtătorul de cuvânt a estimat numărul răniților între 10 și 20.

22:35 Atacul nu a fost revendicat, dar susținătorii ISIS au sărbătorit incidentul pe rețelele de socializare. 

22:30 Nu este clar cum au reușit atacatorii să scape. Poliția nu știe unde s-ar putea afla aceștia.

22:25 Purtătorul de cuvânt nu a confirmat informațiile din media, potrivit cărora un atacator s-a împușcat în cap.

22:19 Marcus Da Gloria Martins, purtătorul de cuvânt al poliției muncheneze, a declarat, într-o conferință de presă, că forțele de ordine caută trei atacatori.

Șase persoane au murit și mai multe au fost rănite. 

22:09 Poliția a declarat stare de alertă în oraș. Unități de politie din toată Bavaria se îndreaptă spre Munchen. Poliția cere oamenilor să elibereze autostrăzile din apropierea orașului.

Și poliția din landul Renania de Nord-Westfalia este în stare de alertă, relatează N24. 

22:00 Mai multe persoane au sărit în ajutorul celor rămași pe stradă și i-au invitat să doarmă la ei în această noapte. Mall-ul se află în Mosach, un cartier obișnuit din nordul orașului.

21:50 Premierul bavarez, Horst Seehofer, și ministrul de Interne al landului Bavaria, Joachim Herrmann, organizează o reuniune de criză. Ministrul federal de Interne, Thomas de Maiziere, era în drum spre SUA, în concediu. El se va întoarce de urgență în Germania, conform postului N24.

21:42 Poliția suspectează că a fost vorba de un atac terorist. Polițiștii caută trei atacatori înarmați, potrivit RTL.

21:34 Ministerul de Interne anunță trei morți și mai mulți răniți. Televiziunea locală susține că sunt șase victime.

21:30 Televiziunile germane prezintă imagini cu forțe de ordine înarmate care îi caută pe străzi, în mai multe zone din Munchen, pe atacatori. Nu mai circulă niciun mijloc de transport în comun.

21:20 Marienplatz, piața centrală a orașului, de obicei plină de turiști și localnici, a fost evacuată. La fel și Gara Centrală, aflată în apropiere. Poliția a cerut oamenilor să nu iasă din case.

21:15 Poliția din Munchen spune că martorii oculari au declarat că au văzut trei persoane înarmate, potrivit SkyNews.

21:00 Poliția locală a primit un apel în jurul orei 18:00 (19:00 ora României), potrivit unei purtătoare de cuvânt a instituției. Agenția de presă DPA a relatat că atacul a început câteva minute mai devreme la un restaurant fast-food din mall. Încă nu este clar dacă a fost un singur atacator sau mai mulți.

Poliția a rugat populația să nu posteze imagini sau filme cu activitățile poliției pentru a nu ajuta atacatorii.

Potrivit cotidianului Bild, un atacator a fugit în centrul comercial și a deschis focul asupra mai multor persoane, iar apoi s-a deplasat în direcția unei stații de metrou.

Între timp, autoritatea de transport din Munchen anunță că a oprit circulația mai multor trenuri, tramvaie și autobuze după atacul armat.

Autoritățile evacuează centrul comercial, dar multe persoane sunt încă înăuntru, scrie Reuters.

Nu au fost efectuate arestări.

20:45 Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Consulatului General al României la Munchen, are în atenție incidentul produs în cursul acestei zile într-un centru comercial din Munchen. „Oficiul consular român a întreprins în regim de urgență demersurile specifice pe lângă autoritățile competente locale, în vederea obținerii unor informații suplimentare cu privire la circumstanțele producerii incidentului și cetățenia victimelor. În prezent, Consulatul General al României la Munchen este în așteptarea răspunsului din partea autorităților locale, fiind pregătit să acorde asistență consulară de specialitate, dacă situația o va impune”.

20.30 Ziarul Muncher Abendzeitung avansează un bilanț de peste zece persoane decedate în atacul armat de vineri de la centrul comercial din apropierea Stadionului Olimpic din Munchen, care potrivit poliției locale ar fi fost comis de mai mulți indivizi, relatează Reuters.

Potrivit media germane, perimetrul din jurul mall-ului a fost securizat.

Suddeutsche Zeitung scrie că au fost înregistrați mai mulți morți și răniți, citând o sursă din poliție. După primele informații ar fi fost un singur atacator.

O persoană a murit, iar alte zece sunt rănite, potrivit CNN.

Un număr mare de polițiști a intervenit la locul faptei, dar detaliile asupra operațiunii sunt încă neclare.

Forțele de securitate sunt în alertă după atacul de luni al unui adolescent imigrant asupra pasagerilor unui tren din Bavaria, iar autoritățile au avertizat că ar putea avea loc alte atacuri.