Moscova și Washingtonul au continuat miercuri, la Geneva, dialogul strategic început de președinții Vladimir Putin și Joe Biden în iunie, pentru a încerca să stabilizeze o relație foarte degradată.

Reuniunea, desfășurată cu ușile închise și fără prezența presei, a început la primele ore ale dimineții, relatează AFP, preluată de Agerpres. Se așteaptă ca discuțiile dintre delegațiile conduse de diplomata Wendy Sherman, numărul 2 în Departamentul de Stat al SUA, și de ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, din partea Rusiei, să dureze aproape toată ziua.

Atât rușii, cât și americanii și-au temperat așteptările și nu sunt prevăzute rezultate spectaculoase de la această a doua întâlnire, care se va concentra pe probleme spinoase legate de controlul armamentului.

”Prin acest dialog, încercăm să punem bazele unor viitoare măsuri de control al armelor și de reducere a riscurilor", a explicat Departamentul de Stat în anunțul întâlnirii. Pentru Serghei Riabkov, este vorba de a determina dacă americanii ''sunt serioși în dorința lor de a stabili un dialog concentrat și energic privind stabilitatea strategică''.

Întâlnirea are loc pe fondul unor tensiuni pe mai multe fronturi între cele două națiuni, Statele Unite amenințând Moscova cu măsuri dacă Rusia nu va înceta un val de atacuri cibernetice despre care oficialii americani spun că provin în mare parte de pe teritoriul său.

Rusia neagă orice responsabilitate, însă Putin a lăudat eforturile administrației Biden de a face relațiile mai previzibile. Dar marți, președintele american l-a atacat fără menajamente pe omologul său rus într-un discurs adresat serviciilor de informații. El a acuzat Rusia că a încercat din nou să influențeze alegerile din SUA, așa cum a făcut-o și în 2016.