Președintele Klaus Iohannis va primi, miercuri, la Kiel, premiul Hermann Ehlers 2016, acordat de Fundația care poartă numele fostului președinte al Parlamentului Germaniei, pentru "sprijinirea statului de drept și a luptei anticorupție".

Premierea va avea loc la Kiel, distincția fiind acordată de către președintele Fundației Herman Ehlers, Otto Bernhardt.

"Este un premiu care este acordat domnului președinte din partea fundației cu același nume pentru merite deosebite în sprijinirea statului de drept și a luptei împotriva corupției. Este un premiu prestigios, unul dintre cele mai importante premii germane. Fundația poartă numele fostului președinte al Parlamentului german între 1950-1954. Este un premiu care a fost acordat de-a lungul timpului multor personalități de vârf din politică tocmai pentru că au promovat valorile libertății și democrației. Este o fundație care promovează educația civică în spiritul libertății și democrației", a spus purtătorul de cuvânt al președintelui Mădălina Dobrovolschi.

Președintele Iohannis a declarat, marți, că apreciază acest premiu ca unul acordat României.

”Eu merg acolo ca să primesc acest premiu, pe care îl consider un premiu pentru România, nu pentru persoana mea. Este, cel puțin, notabil că o fundație politică importantă din Germania ține să acorde un premiu președintelui României pentru felul în care România știe să gestioneze fenomenul corupției. Și, atunci, cred că nu greșesc dacă spun că este o recunoaștere publică a faptului că România se comportă foarte bine în această luptă anticorupție”, a spus Iohannis.

Printre cei care au mai primit acest premiu, acordat anual din 1975, se află fostul cancelar german Helmut Kohl, în 2003, președintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker, în 2013, fostul președinte lituanian Vytautas Landbergis, președintele Germaniei Joachim Gauck și fostul președinte german Roman Herzog, scrie News.ro.