În Italia ajunge mai mult petrol decât cantitățile înregistrate în documentele oficiale ale rafinăriilor. Poliția suspectează o cooperare între mafia italiană și organizația teroristă Statul Islamic.

La mijlocul anilor 90 în orașul sirian Deir al-Sor s-a descoperit petrol. După izbucnirea conflictului civil, câmpurile petrolifere au ajuns sub controlul Statului Islamic. Control pe care-l exercită și acum, deși trupele guvernamentale au recucerit orașul. Teroriștii nu s-au lăsat însă duși din împrejumirile orașului, acolo unde se află câmpurile petrolifere, deoarece petrolul reprezintă o sursă de venit importantă pentru ei.

Potrivit Spiegel Online, petrolul este vândut în Europa, mai precis în Italia.

Italia are un rol special în comerțul transfrontalier cu petrol și produse petroliere, fiind o piață neagră înfloritoare. Benzina și motorina adusă ilegal din Europa de Est provoacă pagubele anuale în valoare de circa patru miliarde de euro, pagube cauzate de taxele neîncasate de statul italian.

De asemenea, din Libia ajung pe căi ilegale în Italia petrol și produse derivate. Acest comerț interzis funcționează ca uns, potrivit unor inspectori ONU, citați de Spiegel Online.

Grupările armate libiene confiscă niște câmpuri petrolifere, de unde materia primă este extrasă și deseori prelucrată, apoi produsele sunt transportate în porturi mici, controlate tot de către aceste grupările armate, și apoi încărcate pe cargouri. Acestea pleacă noaptea și înainte de a ajunge în Malta, opresc aparatura electronică pentru a nu putea fi localizate.

Marfa este apoi încărcată pe petroliere mari, înregistrate în Rusia, Cipru sau Panama, care o transportă în Sicilia sau într-un port din nordul Italiei. 

Documentele necesare pentru introducerea produselor petroliere în Peninsulă sunt furnizate de mafia italiană. Portalul de știri Middle East Eye, care citează surse anonime, scrie că între militanții din Libia și clanurile siciliene există un pact privind astfel de tranzacții. Și procurorul italian antimafia, Franco Roberti, a spus la un moment dat că între terorismul islamic și crima organizată există două potențiale puncte de contact: drogurile și petrolul.

După un tipar similar are loc și comerțul ilegal practicat de ISIS. O parte semnificativă a țițeiului obținut de ISIS din teritoriile aflate sub controlul său este vândut vecinilor, inclusiv adversarilor: kurzilor și forțelor armate ale președintelui Assad. Aceștia primesc doar combustibil de calitate scăzută. În Europa, astfel de produse nu sunt căutate, fiind preferat petrolul brut sau ușor rafinat.

Poliția italiană efectuează controale regulate la rafinăriile din Sicilia și din nordul Italiei, descoperind petrol și benzină aduse ilegal din Libia și din zonele ocupate de ISIS în Siria și Irak. 

Din calculele anchetatorilor italieni, citați de presa locală, reiese că veniturile din petrol ale ISIS se ridică la circa un milion de euro pe zi. Potrivit altor estimări, precum cea a Brookings Doha Center, un institut de cercetare din Qatar, veniturile ar fi chiar mai mari.

Din acest motiv, UE a extins recent mandatul "Operațiunii Sofia" - fosta EUNAVFOR Med -, permițând navelor, avioanelor și elicopterelor participante să combată transportul ilegal de petrol.