Autoritățile italiene au arestat luni un cuplu de români care ar fi furat din casele afectate puternic de seism, aflate în localitatea Preta, situată la circa 5 kilometri de orașul Amatrice, scrie SRJ News, citat de News.ro.

Cei doi români au fost prinși și arestați de o patrulă de polițiști pe motociclete, care supravegheau locuințele distruse de seism.

Suspecții români, care au în jur de 40 de ani, conduceau un autovehicul cu numere de înmatriculate în Germania. Aceștia ar fi furat până la 300 de euro în bani cash, obiecte și îmbrăcăminte din casele afectate de seism.

Săptămâna trecută, localitățile aflate în centrul Italiei au fost zguduită de un seism puternic de suprafață, care a distrus sute de locuințe și a lăsat în urmă 292 de morți și sute de răniți.

Chiar dacă mai mulți localnici au ales să doarmă în mașinile parcate în fața locuințelor pentru ca hoții să nu fure obiecte din casele avariate sau distruse de seism, asemenea furturi, comune după seismele italiene, nu au putut fi evitate.

În urma cutremurului din Italia, 11 cetățeni români și-au pierdut viața, șase sunt răniți, iar aproximativ 30 persoane se află în taberele de îngrijire a sinistraților. Luni, un singur român declarat dispărut în urma seismului se afla în continuare pe lista MAE, după găsirea a celor aproximativ 20 români dispăruți.

Funeralii la Amatrice

Premierul Dacian Cioloș și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, se află marți în Italia, unde se vor întâlni cu patru dintre cetățenii răniți și cu familiile de români din tabăra de sinistrați din zona Amatrice, informează Guvernul.

De asemenea, în cursul serii, premierul și ministrul Muncii vor participa la funeraliile de stat organizate în memoria victimelor cutremurului, alături de președintele Italiei, Sergio Mattarella, și de premierul Matteo Renzi.

Aproximativ 50 de familii de români afectate de cutremurul din Italia pot beneficia de ajutoarele de la Guvern

Guvernul a aprobat, printr-o hotărâre adoptată luni, măsuri suplimentare de sprijin pentru cetățenii români afectați de cutremurul din Italia, complementare celor acordate deja de statul italian.

Aproximativ 50 de familii de români afectate de cutremurul din Italia pot să beneficieze de ajutoarele de urgență oferite de Guvern, a anunțat marți Ministerul Afacerilor Externe.

Sunt vizate familiile celor care și-au pierdut viața în seism, copiii acestora, răniții, persoanele ale căror locuințe au fost distruse sau cele care nu au avut o locuință proprie și nici nu mai au unde să locuiască după seism, dar și românii care doresc să se întoarcă în România.

Lista ajutoarelor de urgență date de statul român sunt acordate la cerere, iar modul în care se poate beneficia de ele este detaliat pe site-ul MAE.