În analizele recoltate de la 7 angajați ai Lactate Brădet a fost depistat E.coli patogen, iar trei dintre probele pozitive prezintă ambele gene vtx (vtx 1 și vtx2), verotoxina care provoacă apariția sindromului hemolitic-uremic, scrie ziare.com.

UPDATE 16/03

Între timp problemele aparent provocate de consumul de produse lactate continuă.

Optsprezece elevi de la școala dintr-un sat al comunei buzoiene Ziduri au început să se simtă rău, miercuri, după ce ar fi mâncat la școală cornuri și iaurt, primite în cadrul programului guvernamental "Cornul și laptele".

Potrivit unor surse medicale citate de News.ro, cei 18 copii, cu vârste între 10 și 12 ani, vor fi transportați la Spitalul Municipal din Râmnicu Sărat.  

Copiii ar prezenta dureri abdominale, greață, vărsături, stare de rău general, simptome specifice toxiinfecției alimentare.

+++

Potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș, pe lângă cei șapte angajați ai fabricii, a mai fost depistat E.coli patogen și în probele recoltate de la doi dintre angajatii fermei Agrostar Farmex SRL, furnizor pentru Brădet. Una dintre probe prezintă ambele gene vtx.

DPS Argeș susține că este posibil ca personalul de la Brădet să nu fi respectat regulile de igienă individuală în timpul programului de lucru. 

Totodată, conform unor documente obținute de ziare.com, Centrul Național pentru Încercarea și Expertizarea Produselor Larex a depistat în două dintre produsele Brădet, Brânza Făgăraș, în ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 8 martie 2016, și smântână 12%, în ambalaj de 200 de grame cu data de expirare 23 martie 2016, E.coli peste limita legală admisă.

Potrivit surselor ziare.com, ar fi vorba despre o depășire de 15 ori a limitei. 

Citiți materialul integral pe ziare.com.

Prefectul județului Argeș, Cristian Soare, a declarat, marți seară, corespondentului News.ro că Instituția Prefectului a primit, spre informare, rezultatele analizelor făcute angajaților de la fabrica Lactate Brădet, iar din 19 probe șapte au ieșit pozitive pentru E.coli, dintre cele șapte probe pozitive trei prezentând genele verotoxinei.

De asemenea, Cristian Soare, prefectul de Argeș, a afirmat, la Realitatea TV, că Ministerul Sănătății a primit pe 11 martie rezultatele analizelor.