Andrea Leadsom a anunțat, luni, că se retrage din cursa împotriva lui Theresa May pentru succesiunea premierului demisionar David Cameron la șefia Partidului Conservator și a Guvernului, transmite The Guardian.

UPDATE Theresa May, singurul candidat rămas luni în cursa pentru șefia Partidului Conservator, va fi prim-ministru al Marii Britanii începând cel târziu de miercuri seară, a declarat premierul demisionar David Cameron.

"Vom avea un nou prim-ministru în această clădire din spatele meu miercuri seară", a afirmat Cameron în fața sediului guvernului, Downing Street 10, adăugând că își va prezenta miercuri demisia în fața reginei Elisabeta a II-a, după întrebările din Parlament.

El a mai precizat că marți va prezida ultima sa ședință de guvern.

După votul din 23 iunie, Cameron declarase că va rămâne premier până în toamnă.

+++

Ministrul britanic al Energiei Andrea Leadsom i-a lăsat cale liberă adversarei conservative Theresa May, împotriva căreia spune că nu a putut candida, având atât de puțin sprijin în rândul conservatorilor pentru a conduce un guvern puternic și stabil.

Leadsom a anunțat că se retrage din cursă, deoarece a „conchis că interesele țării sunt servite mai bine prin numirea imediată a unui premier puternic și cu o susținere amplă”.

Având în vedere retragerea lui Leadsom, May, noua succesoare a lui Cameron ar putea să preia postul mult mai devreme decât pe 9 septembrie, când ar fi urmat să se încheie alegerile din Partidul Conservator.

May ar putea deveni președinta partidului, și, implicit premier-desemnat sau "premier ales", dar numai în baza deciziei celor 1922 de membri conservatori.

Pe de altă parte, tot luni, cu puțin înainte ca Leadsom să își anunțe retragerea, Theresa May și-a anunțat candidatura.

Singura candidată rămasă în cursa pentru Guvern, a declarat că, sub conducerea sa, țara sa va rămâne pe deplin angajată față de ieșirea din Uniunea Europeană.

"Nu va exista nicio încercare de a rămâne în interiorul UE, nicio tentativă de a reveni pe ușa din spate. Brexit înseamnă Brexit și vom face din el un succes", a asigurat May.