Marea Britanie renunță oficial la președinția prin rotație a UE, pe care trebuia să o preia în perioada iulie-decembrie 2017.

Premierul britanic Theresa May l-a informat deja pe președintele Consiliului European, Donald Tusk, că țara sa nu va asigura președinția rotativă a Consiliului UE din iulie-decembrie 2017, potrivit AFP.

Decizia noului premier vine la mai puțin de o lună după ce Brexitul a fost votat.

Theresa May i-a explicat marți lui Donald Tusk, în cursul unei discuții telefonice, că țara sa "va fi foarte ocupată cu negocierile de ieșire din UE".

La rândul său, președintele Consiliului European Donald Tusk i-a transmis noului premier britanic Theresa May că dorește un "divorț de catifea" între UE și Regatul Unit.

Londra urma, în mod normal, să preia președinția UE după Malta și înainte de Estonia.

Decizia Marii Britanii de a renunța la președinția UE ar putea influența întreaga programare, astfel că România ar putea deveni președinte mai repede decât se aștepta.

Țara noastră ar putea prelua președinția Consiliului European în perioada ianuarie-iunie 2019, când ar fi fost programată Austria, și nu între iulie-decembrie 2019, când este, oficial, rândul României.