Ministerul Transporturilor anunță că CFR va avea de la 15 noiembrie două vagoane modernizate, în condițiile în care compania duce lipsă de sute de vagoane, iar în ultimele luni au fost modernizate doar 20.

"CFR Călători va avea încă 2 vagoane modernizate având fiecare câte 84 de locuri. Instalații de ventilație, încălzire și climatizare, instalații de sonorizare, covoare antiderapante și uși cu acționare automată sunt doar câteva dintre facilitățile celor 2 vagoane. Acestea vor intra în circulație după data de 15 noiembrie. În prezent, 400 de vagoane sunt în programul de modernizare. În ultimele luni au fost modernizate peste 20 de vagoane", anunță Minsiterul Transporturilor printr-o postare pe Facebook.

Pe data de 19 septembrie, într-un interviu acordat pentru agenția de presă News.ro, ministrul Transporturilor, Lucian Șova, anunța că CFR Călători negociază achiziția a 100 de trenuri de tip ”Săgeata albastră”.

”Din păcate, la CFR Călători există un cerc vicios din care nu se poate ieși în situația în care unul din cele mai grave subiecte – anume lipsa de vagoane – va trebui rezolvat. CFR Călători este în negocieri avansate privind obținerea unui contract de leasing operational pentru achiziționarea a 100 de automotoare rulate, de tip ‘Săgeata albastră’, cu două-trei rame, moderne și care consumă puțin. Acestea vor spijini compania, deoarece are piață. Din păcate, pe de altă parte, lipsa acestor vagoane generează un volum de trafic redus din perspectiva numărului de pasageri pe care îi transportă, cu consecințe nefericite privind absorbția de subvenții, pentru că subvenția este raportată la volumul de pasageri”, spunea Șova.

Același ministru spunea că în fiecare an se strică peste 300 de kilometri de cale ferată, dar se repară numai 16 kilometri.

În anul 2017, CFR Călători a avut pierderi de 20,1 milioane lei, la o cifră netă de afaceri de 1,97 miliarde lei.