Într-un interviu acordat cotidianului Ziarul Financiar, Achim Irimescu a mai declarat că România este o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate.

”Aici este o piață în care importa­to­rii se orientea­ză și aduc produ­se la sfârșit de ter­men de valabili­tate sau chiar de­pășit. În România salamul se spală cu oțet; se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare. Statul nu-și face dato­ria, ANPC-ul nu și-o face”, a acuzat Irimescu.

Ministrul Agriculturii a dat mai multe exemple de produse de proastă calitate aduse în România. 

”Când vameșii au oprit un camion la frontieră cu carne de porc din Polonia, șoferul a luat-o la fugă, nici măcar actele nu le avea la el, pentru că mulți importatori nu sunt polonezi, ci români «descurcăreți». În Marea Nordului este un vierme care stă în stomacul peștelui. Pentru piețele din Europa acesta se eviscerează și se scoate. În România, care e piață de mâna a zecea, nu se eviscerează, pentru că asta ar însemna mână de lucru. Așadar pentru România se lasă așa, se congelează în principiu, doar că, până ajunge să se congeleze, viermii pot să migreze în mușchi și ăsta e un pește contaminat. Până la aderare, irlandezii aduceau un astfel de pește în România la un preț foarte scăzut și am reușit să-i blochez atunci”, a povestit Irimescu.

El a mai relatat și o discuție cu un importator român: ”Acum două luni discutam cu importator și mi-a zis: «Dacă asta se cere, asta aduc; când mi-l găsește cineva îl ducem și facem făină de pește. Nimeni nu-i controlează (pe importatori – n. r.). A fost carne de vită congelată de 40 de ani care a ajuns în România".

Totodată, ministrul a precizat că pe perioada iernii doar 30% din mâncarea este produsă în România, ”ceea ce e foarte grav”. ”Nu pot să fiu de acord că România nu poate să-și asigure hrana”, a mai precizat Irimescu.

În ceea ce privește privește scandalul de la fabrica de produse lactate Brădet, ministrul crede că aceasta nu va avea mari probleme, în schimb, vor fi afectați furnizorii de lapte pe care îi consideră nevinovați.

Achim Irimescu a comentat și declarația premierului Dacian Cioloș care a spus că ministrul său s-a grăbit când a numit fabrica la care a fost descoperită bacteria: ”Trebuia să mă întrebe!". 

Corupția din vest este umană

”Diferența între corupția de la noi și corupția din vest, asta îmi explicau mie cei din vest, că acolo corupția este umană. Toate hoțiile mari se fac cu statul, din bani de la buget, asta este peste tot. Străinii când fac o afacere cu statul pentru un milion de euro, banii aceia nu îi duc în alta țară să-și facă casă sau să-i păstreze în cont, ci fac o fabrica și dau și la amărât să mănânce o pâine. Or, românii scot banii din țară. S-au scos în ultimii cinci ani, de pe vremea lui Băsescu, 35 miliarde de euro din România, cu camionul, în Elveția - îmi spuneau mie băieții, confidențial. Cu banii aia produceau pentru noi, nu pentru Elveția", a susținut Irimescu.

Citiți interviul integral aici.