Ministrul Sănătății, Patriciu Achimaș-Cadariu a declarat, miercuri, că sub 5% din cele peste 3.500 de teste efectuate în spitale sunt neconforme, apreciind că, în aceste condiții, pacienții sunt în siguranță.

După dezvăluirile din presă privind dezinfectanții diluați de la Hexi Pharma folosiți în spitale, ministrul a afirmat, într-o conferință de presă, că au fost recoltate 3.526 de probe. Pe lângă dezinfectanții Hexi Pharma, au fost verificate și substanțe de la alte firme.

Din cele 3.526 de probe "un număr de sub 5% au fost teste neconforme pentru diferite produse biocide testate", a declarat Cadariu, precizând că testarea s-a făcut în laboratoarele unităților sanitare, în laboratoarele direcțiilor de sănătate publică și în laboratoare private cu care unitățile sunt sub contract.

Patriciu Achimaș-Cadariu a explicat cum se fac testele de sanitație: "practic se verifică pe suprafețe, pe mâini, pe obiecte modul în care procesul de curățenie și dezinfecție se realizează în mod corespunzător, dacă produsul ultilizat a avut efectul scontat în sensul distrugerii microorganismelor".

"În peste 95% din situații, testele au fost conforme. Sigur, aceste lucruri se repetă și controalele au fost făcute în mod repetat și în acest an", a mai spus ministrul, adăugând că acolo unde au apărut testele neconforme a dispus să se ia toate măsurile administrative conform legii, de la caz la caz.

Concluzia ministrului a fost că, "în condițiile date și consecutiv măsurilor pe care le-am dispus, consider că pacienții noștri sunt în siguranță în acest moment".