Christine Lambrecht, ministrul german al apărării, a declarat duminică, într-un interviu acordat postului public ARD, că Uniunea Europeană trebuie să discute despre interzicerea importurilor de gaz rusesc.

După atrocitățile comise de soldații ruși asupra civililor ucraineni, Christine Lambrecht a declarat că UE trebuie să aibă „o reacție”: „Astfel de crime nu trebuie să rămână fără o reacție”.

Politiciana SPD a cerut Consiliului UE să discute despre oprirea furnizării de gaze: „Asta a fost forța noastră ... că am convenit împreună (în privința sancțiunilor. Același lucru trebuie făcut în următoarele ore”.

În același timp, premierul polonez Mateusz Morawiecki a susținut că Germania este principalul obstacol în calea impunerii de sancțiuni mai dure împotriva Rusiei. El a mai susținut că Ungaria este în favoarea unor noi sancțiuni. 

Și președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat luni „favorabil” unui nou pachet de sancțiuni aplicate de Uniunea Europeană împotriva Rusiei.

„Ceea ce s-a petrecut la Bucea necesită un nou set de sancțiuni și măsuri foarte clare”, a declarat la France Inter președintele francez, adăugând că Parisul se va coordona cu partenerii europeni. Macron s-a referit inclusiv la sancțiuni privind cărbunele și petrolul.

„Ar trebui să sancționăm Rusia și energetic. Nu ar trebui să existe o limită la sancțiuni, deoarece acest război brutal și nejustificat trebuie să se termine”, a spus luni, la București, șefa diplomației estone, Eva-Maria Liimets.

Ministrul austriac de finanțe, Magnus Brunner, a exclus impunerea oricăror sancțiuni care vizează petrolul și gazele rusești, deoarece Austria este foarte dependentă de gazele rusești, iar sancțiunile i-ar afecta mai mult pe austrieci decât pe ruși.

Până acum, Berlinul nu a dorit renunțarea la importurile de petrol din Rusia, susținând că economia sa și economiile altor state membre sunt prea dependente de aceste importuri. Rusia furnizează 40% din necesarul de gaze al Europei.  

Aproape 340 de cadavre au fost recuperate în urma masacrului din orașul Bucea, din apropiere de Kiev, relatează mass media ucrainene.

Procuratura Generală din Ucraina a anunțat o examinare medico-legală a cadavrelor pentru a stabili contextul în care s-au produs crimele, urmând să fie consultați și investigatori internaționali.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat trupele ruse de genocid, în timp ce Rusia neagă acuzațiile.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, a susținut că „întreruperea negocierilor de pace este scopul crimei regimului de la Kiev” din Bucea. Rusia a solicitat duminică o reuniune a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite pentru a discuta luni despre ceea ce a numit o „provocare a radicalilor ucraineni” în Bucea.

​Corespondenta HotNews.ro Oxana Mihailova a fost în Bucha, orașul de lângă Kiev unde, potrivit autorităților ucrainene, armata rusă a omorât sute de civili, unii dintre aceștia fiind descoperiți cu mâinile legate la spate.

+++

Forțele ruse se reorganizează în prezent și își concentrează ofensiva asupra regiunii Donbas, în estul Ucrainei, conform unui raport al serviciilor secrete britanice dat publicității luni, informează EFE, preluată de Agerpres.

Trupele ruse, între care mercenari ai companiei militare private Wagner, având legătură cu statul rus, sunt transferate în zonă, relevă informațiile oferite de Ministerul britanic al apărării.