Statele Unite și Rusia nu au reușit să ajungă, luni, la un acord privind Siria în cadrul negocierilor în marja summitului G20 de la Hangzhou, din Estul Chinei, din cauza divergențelor persistente, a afirmat un diplomat american, citat de AFP.

Discuțiile care au avut loc luni între secretarul de stat american John Kerry și ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-au încheiat fără să se ajungă la un acord, a afirmat diplomatul.

Duminică, Washingtonul a acuzat Moscova că "a dat înapoi" în privința anumitor puncte din negocieri, făcând imposibil pentru moment un acord de cooperare între cele două mari puteri.

Moscova și Washingtonul, care efectuează separat atacuri asupra jihadiștilor în Siria, sunt în dezacord în special în privința a ceea ce ar trebui să se întâmple cu președintele sirian Bashar al-Assad, în contextul în care regimul de la Damasc continuă să atace opoziția siriană cu sprijin rus, un alt măr al discordiei cu SUA, scrie AFP, citat de Agerpres.

Tot luni, în ultima zi a Summitului G20 de la Hangzhou, Barack Obama și Vladimir Putin au discutat, între patru ochi, o oră și jumătate despre tensiunile din estul Ucrainei și despre situația din Siria.

De altfel, acordul privind războiului din Siria a fost și unul dintre subiectele pe care Vladimir Putin le-a discutat separat cu președintele francez Francois Hollande și cancelarul german Angela Merkel.

Summitul G20 se încheie luni, odată cu conferințele de presă susținute de principalii participanți. Impulsionarea economiei mondiale, securitate și combaterea efectelor încălzirii globale a fost discutată în China de 40 de lideri și înalți oficiali străini din 20 de țări.