Peste 700 de medici și lucrători medicali au fost uciși în Siria de la începutul conflictului, în urmă cu cinci ani, a anunțat, marți, ONU, adăugând că va ancheta, de asemenea, și recrutarea a sute de copii de către grupări jihadiste, relatează AFP.

Bombardamentele aeriene care au vizat spitale și clinici și care au făcut ravagii în rândul populației au fost denunțate, marți, de președintele Comisiei de anchetă a ONU privind drepturile omului în Siria, Paulo Pinheiro.

"Pe măsură ce numărul victimelor crește exponențial, cel al instalațiilor spitalicești și cel al angajaților medicali se reduc, ceea ce limitează și mai mult accesul la îngrijiri medicale. Peste 700 de medici și lucrători medicali au fost uciși în raiduri împotriva unor spitale de la începutul conflictului", a declarat Pinheiro, exprimându-și regretul.

Războiul din Siria, declanșat în martie 2011 de represiunea manifestațiilor prodemocratice, a opus la început regimul și rebelii, însă de-a lungul anilor a devenit mai complex, odată cu implicarea jihadiștilor veniți de peste tot din străinătate, dar și a unor actori regionali și internaționali, relatează AFP, citat de Agerpres.

Conflictul a ucis până acum peste 280.000 de persoane și a dus la exodul a altor milioane de oameni.

"Comisia de anchetă a ONU privind drepturile omului în Siria este pe cale să investigheze presupusa recrutare de copii sub 15 ani de către grupări jihadiste în provincia Idlib" (din Nordul Siriei), a transmis Pinheiro.

"Comisia este preocupată în special de acuzațiile conform cărora Frontul Al-Nosra (ramura siriană a Al-Qaida) și alte grupări afiliate Al-Qaida ar fi recrutat sute de copii sub 15 ani la Idlib", a mai adăugat președintele comisiei de anchetă.

Săptămâna trecută, Comisia de anchetă privind Siria, mandatată de Consiliul ONU pentru drepturile omului, a acuzat într-un raport gruparea jihadist Statul Islamic de comiterea în continuare a unui genocid împotriva comunității yazidi, o minoritate kurdofonă prezentă de asemenea și în Irak, încheie Agerpres.