Definitivarea ideii de proiect în cadrul dezvoltării unei aplicații pentru finanțare la Comisia Europeană este urmată de construcția unui concept. Ce conține acest document? Care este rolul său? Cum îl putem folosi pentru a optimiza dezvoltarea unei aplicații? EurActiv.ro explică.

Episoadele trecute au oferit detalii despre tipurile de finanțări disponibile la departamentele Comisiei Europene, principalele documente ajutătoare pentru aplicanți, precum și despre modul de selectare a partenerilor. Astăzi, începem seria de articole care abordează elementele tehnice ale construcției unei aplicații. În acest sens, vom aborda mai întâi construcția unui concept și completarea narativelor în formularul de aplicație, vom trece apoi la elaborarea bugetului, vom analiza exemple practice și în final vom vorbi despre implementare și raportare.

Episodul de astăzi se referă la dezvoltarea conceptului de proiect, un document, după cum vom vedea, extrem de important pentru potențialul de succes al unei aplicații.

De ce avem nevoie de un concept?

Toate proiectele, de orice tip, pornesc de la o schiță de bază a obiectivelor și mijloacelor de obținere a rezultatelor așteptate. Ceea ce pare însă o etapă banală este de fapt elementul definitor pentru calitatea unui proces de dezvoltare. Un concept, în acest sens, nu este un simplu document orientativ, ci programul strategic de dezvoltare a unui proiect. În cadrul unei cereri de finanțare, el este util construcției aplicației tehnice și bugetare și reprezintă un instrument standard de raportare comună în cazul comunicării cu partenerii.

În acest context, conceptul este un document de programare care urmărește principalele elemente ale unui proiect, sumarizând obiectivele, activitățile, rezultatele și alte detalii într-o formulă ușor de parcurs și de comunicat.

El ordonează comunicarea cu partenerii și permite aplicantului să asigure unitatea viziunii inițiale pe parcursul construcției de proiect.

Ce conține un concept?

Din punct de vedere tehnic conceptul de proiect este o descriere structurată de aproximativ 1-2 pagini a unei inițiative. Conținutul său este dictat de cele două întrebuințări principale ale sale, respectiv: 

  • Facilitarea dezvoltării unor aplicații detaliate în contextul unor cereri de finanțare specializate;
  • Dezvoltarea parteneriatelor necesare construcției și implementării unui proiect.

Mai jos, puteți găsi componentele unui concept, alături de un rezumat descriptiv al conținutului recomandat pentru acestea.