Aplicația narativă pentru finanțare directă de la Comisia Europeană presupune completarea unor câmpuri pre-definite care urmăresc descrierea proiectului. Care sunt principiile completării acestor câmpuri narative? Cum ne prezentăm proiectul? La ce trebuie să fim atenți? EurActiv.ro explică.

Unul dintre cele mai importante componente ale unei cereri pentru finanțare directă de la Comisia Europeană este procesul de completare a aplicației narative. Aceasta cuprinde descrierea detaliată a proiectului (obiective, activități, rezultate așteptate) și a organizației aplicante (priorități, experiență relevantă), precum și narative care vorbesc despre competitivitatea proiectului (relevanță, impact și inovație).

Toate aceste elemente sunt încadrate de o serie de câmpuri pre-definite. Fiecare câmp sau casetă de completat are o scurtă descriere în care sunt menționate întrebările principale și limita de spațiu (dacă există).

În episoadele anterioare am vorbit despre importanța ghidului aplicantului pentru această etapă a cererii. În acest tip de ghid, pot fi consultate informații suplimentare ce abordează conținutul narativelor, precum și prioritățile pe care acestea trebuie să le urmărească.

Aplicațiile narative sunt asemănătoare pentru majoritatea cererilor de propuneri de la Comisia Europeană, dar există similarități cu alte instrumente financiare de asemenea. În principiu, indiferent de finanțator aplicația narativă este o formă extinsă a conceptului de proiect. Acesta este și motivul pentru care documentul de concept este atât de important în ordonarea activității de completare a aplicației. Trebuie reținut însă că cererile diferă între ele, inclusiv de la an la an, în cadrul aceluiași program. Întotdeauna trebuie verificate toate documentele relevante și condițiile specifice înainte de conturarea conceptului de proiect și completarea aplicației narative.

Puteți găsi un exemplu de formular narativ (description of action) pe pagina unui program specializat al Comisiei Europene.

Mai jos, puteți consulta un set de principii generale pentru completarea aplicațiilor narative pentru cereri de finanțare adresate Comisiei Europene. Aceste principii sunt general valabile și trebuie privite ca o fundație pentru respectarea condițiilor specializate menționate în ghiduri. Ele sunt valabile și pentru alți finanțatori, cu mențiunea schimbării accentului pus pe Uniunea Europeană cu un focus diferit.