Președintele PNL, Ludovic Orban, cere, printr-o scrisoare deschisă adresată premierului, ca Guvernul să dea un mandat de susținere pentru Laura Codruța Kovesi la funcția de procuror-șef european și "să înceteze să mai facă România de râs în UE"

"Este suficient faptul că PSD și ALDE s-au compromis fără drept de apel la nivelul Parlamentului European și au devenit paria în familiile politice europene de care aparțin. Obtuzitatea și aversiunea personală împotriva unui român, care are șansa de a ocupa o poziție de prim rang în arhitectura europeană, a făcut ca reprezentanții PSD și ALDE să exporte la nivelul UE o mizerie greu de imaginat, față de care reacția involuntară a oricărui oficial european este de a se ține de nas. Ajunge! PSD și ALDE și-au pierdut complet credibilitatea și le va lua enorm de mult timp ca cineva să le mai ia în serios la nivelul UE și să le asculte", se arată în scrisoare trimisă de Ludovic Orban către premier.

Orban somează Guvernul să nu ne facă de râs și să dea un mandat de vot favorabil în PE pentru Laura Coduța Kovesi.

"Vă somez să nu puneți, însă, și România în situația de a se face de râs! Guvernul României este obligat să acorde un mandat de vot favorabil candidaturii Laurei Codruța Kovesi pentru poziția de Procuror șef al Uniunii Europene, pe care să-l prezinte public. Rolul Guvernului României nu este acela de a fi o afacere personală a lui Liviu Dragnea, ci de a susține, de a apăra și de a promova interesele cetățenilor săi, indiferent de numele și prenumele acestora", mai arată sursa citată.

Liderul PNL acuză că doar în perioada comunistă statul își "prigonea" cetățenii ca acum.

"Doar în neagra perioadă comunistă statul român își prigonea cetățenii într-un asemenea mod stalinist precum cel pe care îl vedem astăzi, dar chiar și în perioada comunistă deveneau subiect de mândrie unii dintre cei care reușeau să obțină recunoaștere internațională. Vă invit să respectați deviza <<mândru că sunt român>> și în acest caz al procurorului șef european, întrucât mandatul popular pe care îl tot invocați nu a făcut referire la acțiunile împotriva sistemului de justiție sau împotriva unor anumite personaje", se mai precizează în textul scrisorii. 

De asemenea, Ludovic Orban arată că, dacă fosta șefă DNA ajunge procuror-șef european, în ciuda împotrivirii Guvernului, acest lucru va arunca "un stigmat" asupra puterii politice de la București.

"Situația în care Laura Codruța Kovesi va obține poziția de Procuror șef european, împotriva poziției Guvernului României, va arunca un stigmat nu doar asupra formațiunilor politice care se află la guvernare, ci asupra țării în ansamblul său, ceea ce reprezintă un grav act de trădare și de nedreptate. Vă învederez faptul că, potrivit evaluărilor pe care le deținem în acest moment, șansa ca viitorul Procuror șef european să fie Laura Codruța Kovesi este una extrem de mare, iar probabilitatea ca PSD și ALDE să o blocheze este una extrem de mică. În acest sens, Partidul Național Liberal este determinat să consolideze această stare de fapt prin toate pârghiile de influență pe care le deține", mai transmite Orban.

Orban îi mai spune premierului Dăncilă că este obligată să prezente public mandatele scrise pe care Guvernul României le-a comunicat reprezentanților țării noastre la nivelul COREPER atât pentru reuniunea din 20 februarie, cât și pentru cele care urmează, mai ales că "ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, s-a dezis de decizia mandatului dat în cazul Procurorului șef european".

În încheiere, șeful liberalilor o sfătuiește pe Viorica Dăncilă să ia "în mod autonom o decizie bună, în sensul argumentelor prezentate, pentru că aceasta poate fi ocazia prin care mai puteți salva ceva în ochii opiniei publice din dezastrul acestei guvernări pe care o decontați"