Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat că Sorin Cîmpeanu, propus la Educației, este un om cu o carieră universitară și cu o reputație internă și internațională foarte bună și cariera acestuia trebuie analizată în integralitatea sa.

Întrebat dacă Sorin Cîmpeanu, avizat favorabil în comisiile reunite, îndeplinește criteriul de reputație bună prevăzut în acordul de guvernare, Orban a spus că acesta are o reputație "foarte bună": "Domnul Cîmpeanu este rectorul Universității... Facultății veterinare, de asemenea este președintele Asociației Rectorilor, cum îi spunem rectorul rectorilor, este de asemenea președinte pe zona de francofonie, este un om cu o carieră universitară și de asemenea cu o reputație nu numai internă, ci și internațională foarte bună", potrivit Agerpres.

Orban a mai spus că Sorin Cîmpeanu este garanția implementării programului "România educată" - proiectul președintelui Klaus Iohannis:

"Eu cred că trebuie analizată cariera domnului Cîmpeanu în integralitatea sa, iar cariera universitară este o carieră universitară care îl recomandă. Practic, Sorin Cîmpeanu este garanția implementării programului "România educată", care își găsește o exprimare foarte serioasă în programul de guvernare și noi avem încredere că va avea capacitatea să pună în practică acest program".

Sorin Cîmpeanu e unul dintre cei mai controversați miniștri propuși în Guvernul Cîțu.

Ministru în Guvernul Ponta, Cîmpeanu a fost premier interimar după ce Victor Ponta și-a dat demisia, în contextul tragediei de la Colectiv.

Anterior, în calitatea sa de președinte al Consiliului Național al Rectorilor, Cîmpeanu i-a sprijinit candidatura lui Ponta la prezidențiale. Tot în această calitate, Cîmpeanu a semnat și un protocol cu Guvernul Ponta pentru schimbarea Legii Educației, măriri de salarii și schimbarea tuturor programelor școlare.

A ajuns ministru al Educației în Guvernul Ponta cu sprijinul Partidului Conservator, fiind inițiatorul Ordonanței de Urgență de ”amnistiere a plagiatorilor”, care permite acestora să renunțe ei înșiși la titlul de doctor obținut prin fraudă și să evite retragerea de către forurile academice. Șeful său direct urma să beneficieze de pe urma acestei OUG.

Sorin Cîmpeanu apare și în numirile făcute de Liviu Pop, în 2012, la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), prin care, practic, s-a anulat decizia instituției care constata plagiatul lui Victor Ponta din lucrarea de doctorat.

Consiliul de Etică din subordinea lui Sorin Cîmpeanu a decis că fostul vicepremier Gabriel Oprea nu a plagiat.

A fost membru al Academiei de Știinte ale Securității Naționale, un organism fondat în 2012 la inițiativa fostului vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea. Academia de Știinte ale Securității Naționale a refuzat mult timp să facă publică lista membrilor. 

În 2018, Senatul a votat desființarea acestei instituții obscure, dar proiectul de lege e blocat la Camera Deputaților. Anul acesta fost tăiată finanțarea Academiei, a cărei ”valoare științifică este zero”, după cum spunea fostul președinte Traian Băsescu, inițiatorul legii de desființare.

De la PSD, Cîmpeanu a trecut la ALDE, apoi la Pro România, iar anul acesta a fost racolat de PNL, care acum se declară împotriva traseismului. Liberalii l-au primit cu brațele deschise direct în structurile de conducere.