Scurgerile a milioane de documente despre off-shore-uri din Panama îl scot în evidență și pe Benjamin Steinmetz, unul dintre cei mai puternici afaceriști din lume, dar și colapsul rafinăriei românești RAFO Onești.

Omul de afaceri israelian Benjamin Steinmetz este unul dintre cei mai bogați oameni de pe planetă, cu o avere de peste două miliarde de dolari. Numele său apare în documentele făcute publice de jurnaliștii de la International Consortium for Investigative Journalism și RISE Project România.

Documentele au fost secrete până curând. RISE Project a descoperit documente care arată că aceeași firmă care îl reprezintă pe Steinmetz în afacerea Roșia Montană, BSGR, a jucat un rol important în cazul rafinăriilor RAFO Onești și Dărmănești.

Un necunoscut inginer, Ovidiu Țuștiu, alături de alte mii de oameni, a rămas pe drumuri. A ajuns să își ofere serviciile ca interpus în firme off-shore. "Lucrez aici din 2008, de când ne-au pus rușii afară. […] Aici am 1600 de lei. Vă dați seama… 1600 de lei, cu mama bolnavă", le-a spus Țuștiu jurnaliștilor RISE Project, cu care a stat de vorbă pe larg.

RAFO Onești a fost deținută de Corneliu Iacobov, apoi de Marian Iancu, Ovidiu Tender. Marian Iancu, scriu jurnaliștii de la RISE Project, a vândut în anii 2000 acțiunile RAFO către un consorțiu de firme reprezentate de un misterios investitor israelian din Ucraina, Uri Bider.

Acesta era fața unui grup de firme cu acționari ascunși care a condus RAFO în următorii ani. Uri Bider apare și el în documentele din Panama, conectat direct la interesele lui Steinmetz.

Acum trei săptămâni, procurorii români au emis un mandat de arestare pe numele magantului israelian Benjamin Steinmetz în dosarul retrocedărilor ilegale în care mai sunt implicați Remus Truică, prințul Paul de România într-un caz de masive retrocedări ilegale de terenuri.

Mandatul de arestare a fost anulat săptămâna trecută la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Omul de afaceri Benjamin Steinmetz este mai cunoscut în România pentru implicarea în scandalul Roșia Montană. Una dintre companiile sale, BSG Resources (BSGR), este cel mai important acționar din proiectul aurifer.