Rusia neagă în continuare faptul că trupele sale sunt responsabile pentru masacrul asupra civililor din Bucea. Un luptător german în Ucraina a povestit pentru Die Welt experiențele sale dintr-o suburbie eliberată a orașului.

 „Ne-am dus în locuri în care rușii fuseseră în număr cel mai mare. După plecarea lor mai rămăseseră în viață 10 sau 15 oameni, majoritatea bătrâni care nu au avut bani să plece. Localnicii au plâns când ne-au văzut”, a povestit luptătorul.

„Ceea ce m-a frapat au fost cadavrele care zăceau chiar în mijlocul străzii. Nu vă puteți imagina cum miroase un sat cu atâtea cadavre care zac în jur”, a spus el.

+++

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat marți că următoarea fază a „campaniei militare” a Rusiei în Ucraina a început și are ca scop „eliberarea completă” a regiunilor proruse Donețk și Lugansk.

Într-un interviu la postul de televiziune India Today, Lavrov a susținut că Ucraina nu a știut „să aprecieze” retragerea trupelor ruse din regiunile Kiev și Cernigău, din nordul, și din regiunea Sumî, din nord-est: „Am spus că, dat fiind că noi credem că (ucrainenii) au luat în calcul ceea ce ar putea constitui punctul de plecare al unui acord, noi, ca gest de bunăvoință, schimbăm configurația în regiunile Cernigău și Kiev, însă (demersul) nu a fost apreciat, ba chiar ei au organizat imediat Bucea”.

Pentagonul vede în actuala activitate militară a Rusiei în estul Ucrainei doar preludiul unei ofensive mai largi.

+++

Rusia susține că echipajul navei Moscova a fost evacuat în siguranță, dar încep să iasă la iveală informații care arată că există victime. Famiiile celor aflați la bordul navei scufundate în Marea Neagră încearcă să afle ce s-a întâmplat cu ei.

Iulia Țivova a fost informată luni de Ministerul rus al apărării că băiatul ei de 19 ani a murit: „Nu mi-au spus nimic altceva, nicio informație despre când va avea loc înmormântarea”, a spus Țivova, convinsă că nu este singurul care a murit”, relatează The Guardian.

+++

Premierul Mark Rutte l-a anunțat marți pe președintele Volodimir Zelenski că Olanda va trimite armament greu Ucrainei, inclusiv vehicule blindate. 

+++

Noua ofensivă rusă în estul Ucrainei se desfășoară „extrem de prudent” și ar putea să eșueze, căci forțele Moscovei nu au capacitatea de a sparge apărarea ucraineană, a declarat marți Oleksii Arestovici, consilier al președintelui Volodimir Zelenski.

Forțele ruse încearcă în prezent să detecteze „punctele sensibile” ale apărării ucrainene, a spus Arestovici, în opinia căruia „ofensiva lor va eșua – vă garantez asta 99% – pur și simplu nu au suficiente forțe”, a spus el, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

+++

Denis Prokopenko, comandant al regimentului Azov spune pe Telegram că forțele ruse trag intenționat și fără discernământ asupra fabricii de oțel Azovstal din Mariupol, unde se adăpostesc sute de femei și copii, relatează CNN.

Azovstal este ultimul bastion al apărării ucrainene din orașul-port Mariupol.

Ucraina a respins luni ultimatumul dat de armata rusă privind predarea militarilor săi care mai apără în Mariupol și cărora li s-a promis că vor rămâne în viață în schimbul depunerii armelor.

+++

Fostul vicepreședinte al Gazprombank, Vladislav Avaev, și-ar fi împușcat soția și fiica înainte de a se sinucide, potrivit informațiilor preliminare.

Cadavrele au fost găsite de o rudă a victimelor, care nu a reușit să ia legătura cu acestea prin telefon. Vladislav Avaev avea o armă în mână.

Motivele incidentului sunt încă neclare.