Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul pentru promulgarea legii privind construirea Ausostrăzii Unirii într-o ceremonie publică, la Palatul Cotroceni, și a criticat Puterea pentru că a fost nevoie de o lege ca să construiască autostrada.

"Pentru ca acest proiect să ajungă, într-un final, lege, a existat o presiune publică foarte puternică, venită în primul rând din exasperare. Cred că este important să nu uităm cum s-a ajuns aici. De-a lungul timpului, absența unor proiecte mari de infrastructură a avut efecte negative pentru România. De exemplu, regiunea Moldovei, deși beneficiază de o resursă umană de foarte bună calitate, se confruntă cu o migrație acută a forței de muncă, iar potențialul de dezvoltare al acestei zone, inclusiv în comparație cu altele, s-a diminuat substanțial. Moldova este singura mare regiune istorică fără o autostradă, deși acest proiect se află pe agenda publică de 11 ani. Vorbim, așadar, despre o perioadă extrem de lungă, în care este de neconceput că problema nu și-a găsit o soluționare. Prin indolența și amatorismul unor politicieni, această nevoie absolut legitimă s-a transformat într-o chestiune de securitate sau de siguranță națională", a susținut președintele.

Șeful statului a spus că este tristi că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanții să construiască această autostradă.

"Este, însă, trist că a fost nevoie de o lege pentru ca guvernanții să fie obligați să facă pași concreți. Nu acesta este scopul legiferării. Realizarea unor obiective de acest fel nu ar fi trebuit să aștepte o intervenție a Parlamentului, Guvernul fiind cel care deține toate pârghiile și resursele pentru administrarea țării. Faptul că legiuitorul a ales să intervină în această problematică sancționează de fapt pasivitatea guvernelor de-a lungul timpului și a celui actual, în mod special, în realizarea unor obiective cruciale pentru dezvoltarea țării, în beneficiul românilor. Factorii politici ar fi trebuit să dea dovadă de viziune și să adopte măsurile necesare cu mult timp înainte de celebrarea acestui moment istoric, astfel încât în anul Centenarului să putem circula deja pe ”Autostrada Unirii”, nu abia să discutăm despre demararea procedurilor pentru realizarea acesteia", a mai spus Klaus Iohannis.

La eveniment au participat inițiatorii proiectului - parlamentari ai PMP -, dar și parlamentari ai PNL care su susținut proiectul și membri ai asociațiilor civice "Împreună pentru A8" și "Moldova vrea Autostradă".