"Situația va genera o problemă majoră de imagine. Invariabil, au repercusiuni asupra imaginii României - temerea unei instabilități politice, pe care putem să o evitam"

"Va rămâne un mare semn de întrebare - cum este posibil ca primul-ministru sa fie acuzat de fapte penale" - a declarat președintele Johannis, într-un interviu realizat de Ramona Avramescu, la TVR.

Președintele Klaus Johannis: Este într-adevăr o situație nemaiîntâlnită și care are o greutate politică deosebită - primul-ministru în funcție este acuzat de fapte penale. Este învinuit.

Ne pune într-o situație care trebuie gestionată repede și bine.

Este inadmisibil să fie învinuit penal primul-ministru în funcție. România nu își permite o criză politică.

I-am solicitat și într-o convorbire tete-a-tete, si public, demisia.
Este singura posibilitate acum de a ieși repede din această situație.

Prezumția de nevinovăție funcționează pentru orice persoană. În politică lucrurile nu sunt atât de simple. Un politician în funcție în orice țară din lume, dacă era învinuit penal pentru corupție, își dădea demisia.

Mi-a spus că se va gândi, se va sfătui cu colegii de partid și va lua o decizie.

Cred și sper ca decizia să fie demisia.

Redactor TVR: A spus că nu va demisiona

Președintele Klaus Johannis:  Asta rămâne de văzut - declarațiile la cald (la fierbinte) trebuie luate cu o anumită rezervă.
Sunt convins că este nevoie de o zi sau două, lucrurile se decantează.

Dacă premierul nu demisionează, amână decizia - suntem într-o situație de criză politică.
Eu am înțeles din comunicarea DNA că este o solicitare către Parlament pentru urmărirea penală. Dacă această fază este acceptată de Parlament, voi cere suspendarea.

Redactor TVR: Legea vă permite să îl suspendați. O veți face?
Președintele Klaus Johannis: Sper să nu ajungem până acolo. Aștept o demisie a guvernului - situație inedită de a avea alt guvern. Criza nu ar fi una profundă.

Redactor TVR: Ce efecte va avea aceasta situatie (ati spus, o situatie imposibila pentru Romania). Cum va fi afectata relatia Presedintie - Guvern in cazul amânării demisiei?

Președintele Klaus Johannis: Situația va genera o problemă majoră de imagine. Invariabil, au repercusiuni asupra imaginii României - temerea unei instabilități politice, pe care putem să o evitam. Va rămâne un mare semn de întrebare - cum este posibil ca primul-ministru sa fie acuzat de fapte penale.

Indiferent cum vom gestiona criza - și cred că o vom gestiona bine - România va avea daune de imagine.
Sper sa nu fim în aceasta situație.

Intotdeauna se găsesc soluții politice. Demisia este soluția optimala. În varianta cealalată, putem să discutam despre suspendare.

Redactor TVR: Dacă mergem pe scenariul că premierul va întelege și va demisiona
 
Președintele Klaus Johannis: Pasul urmator - consultări cu partidele parlamentare. Persoana nominalizată va decide pe ce majoritate se va baza. Din discuțiile cu partidele politice, să ne dăm seama ce majorități se conturează sau se pastrează.

Redactor TVR: Rămâneți pe nominalizarea Cătălin Predoiu premier?
Președintele Klaus Johannis: Eu tind să îmi păstrez promisiunile.

Redactor TVR: Ce v-ar putea face să vă schimbați optiunea?
Președintele Klaus Johannis: Faza de consultări ale partidelor poltiice. Eu chiar vreau să consult partidele politice, să aud opțiunile lor, atunci când ajungem în situația respectivă, în funcție de acest lucru voi face nominalizarea.
Opțiunea mea este bine-cunoscută.

Redactor TVR: Moțiune de cenzura - va crește sansele liberalilor de a demite guvernul?
Președintele Klaus Johannis: E clar o coincidenta. DNA solicită în parlament procedura de urmarire penală împotriva primului-ministru.
Dacă va influența - eu tind să cred că va influența.

Redactor TVR: Inclusiv in PSD?
Președintele Klaus Johannis: În general, cred ca nu pot face abstracție de ceea ce s-a întamplat la DNA. Are urmări profunde în politica românească.

Redactor TVR: Mesajul dlui Ponta a fost "politica nu se face la DNA”.

Președintele Klaus Johannis: Eu consider că parlamentarii sunt politicieni bine orientați, își dau seama când este important să reacționeze politic corect. Nu vreau să comentez speța votului în cazul Șova (am făcut atunci comentariile de rigoare). Acum acest Parlament va avea șansa să arate ca totusi intelege ce asteapta alegatorul de la parlamentar.
Astept o decizie pragmatica, dar corelata cu situatia poltica.

(atacuri la adresa justitiei, presedintelui Inaltei Curti). Va intensifica aceste atacuri?
Suntem intr-o faza foarte intensa de lupta anticoruptie.
Faza arata ca foarte multi politicieni de la noi sunt fie acuzați de corupție, fie condamnați, fie învinuiți de corupție. Ne dăm seama cât de mulți politicieni au fost în situația de a fi fost pur și simplu corupți.

Sunt unii politicieni care au ceva de ascuns și se tem de lupta anti-corupție. Când lupta devine mai profundă și mai alertă, există o reacție din partea unor politicieni care se simt probabil vizați.

O putem înțelege, dar este greșită. Pot, la nivelul uman, pot sa inteleg, ca un politician care are ceva de ascuns se simte amenintat, dar de aici la a modifica codul penal - nu accept.

Contez pe intelepciunea unei majoritati, la modul general sa inteleaga inclusiv mesajul meu, sa inteleaga ca nu se poate schimba acum legislatia, in aceasta faza a luptei anticoruptie.

Dacă din greseala aceste modificari ar fi adoptate in Parlament, nu vor promulga aceste modificari.

Eu îmi mențin încrederea în justiție - în Înalta Curte, în DNA. Dacă unii senatori cu funcții înalte au anumite nelămuriri, există căi normale să poată solicita clarificări.Dacă ar fi deschis Constituția, ar fi găsit un articol care se referă la acest lucru - CSM este garantul independenți justiției.

Oricine consideră că s-a încălcat o normă se poate adresa CSM. Este greșit ca pornind de la o speță foarte concretă, să se acuze paușal persoane dintr-o anumită instituție.

Dacă există probe, CSM va analiza aceste probe și va da un verdict în fiecare caz.

Redactor TVR: Vi se reproșează că nu dați mesaje mai ferme?
Președintele Klaus Johannis: Eu cred că dau mesaje foarte ferme, destul de clare. Astăzi la prânz am dat un mesaj foarte scurt, care nu poate fi interpretat decât într-un anumit fel. Ceea ce nu fac nu îmi place să fac spectacol politic, dar atunci când cineva calcă greșit, voi fi printre primii care atenționează asupra acestor lucruri.

Nu am nici un fel de date care să demonstreze că SRI s-a implicat peste cât îi permite lege: Dacă cineva are dovezi concrete să le prezinte. Dacă are probe, nu declarații care se fac la televizor. Dacă sunt aceste probe, atunci trebuie analizat de CSM.

Era vorba că SRI monitorizează un caz - dacă există o soluție CSAT în acest sens.

În măsura în care CSM-ul sesizează CSAT-ul sunt foarte deschis pentru a face lumină. Să nu existe dubii în aceste spețe.